ACTIVITEITEN > Nu en straks
MONUMENTALE POEZIE
19-03-2019 / 26-10-2019
tentoonstelling en dichtbundel

Activiteiten_MP08-OpdePoort_gevangenpoortMegen_gedichtMikevandenHeuvel_web (jpg)


Ter gelegenheid van de Open Monumentendag in september 2019 hebben het Stadsarchief Oss, stichting de Pastorije in Maren-Kessel en de gemeente Oss een bijzonder project georganiseerd waarin monumenten in de gemeente Oss, poëzie en fotografie samen komen: Monumentale Poëzie.

We vroegen dichters zich te laten inspireren door monumenten. Rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, jonge monumenten. iedereen kon meedoen. Jong en oud, uit de buurt of elders in het land. We kozen voor zestien zeer diverse monumenten die bedicht konden worden. Verspreid over de gemeente Oss, monumenten die jaarlijks meedoen met de Open Monumentendag. Uit de inzendingen koos een jury 16 gedichten die in deze bundel een plek kregen. Hiernaast vroegen we de fotografen van de Osse fotoclub Jomatico om zich door de geselecteerde gedichten én door de monumenten te laten inspireren. Bij elk gedicht maakten zij een prachtige foto.

Dichtbundel & tentoonstelling

De geselecteerde gedichten en de foto's staan samen in de dichtbundel 'Monumentale Poëzie' die voor 5 euro te koop in bij het Stadsarchief/de Bibliotheek Oss. Ook is er tot en met 26 oktober in het Stadsarchief een tentoonstelling met de gedichten en de foto's te zien. Ook in de voormalige pastorie in Maren-Kessel, het huis van de initiatiefnemer Simon Dermijn, is een kleine expositie te zien. Verder zijn tijdens de Open Monumentendag op diverse plekken gedichten voorgedragen.


Terug
Naar boven