ACTIVITEITEN > Nu en straks
KLEINE MOEITE GROOT PLEZIER
04-02-2020 / 31-12-2020
tentoonstelling ansichtkaarten

Activiteiten_anscihtkaartenexpo_BFV0172 (jpg)


In onze publiekruimte is de tentoonstelling te zien: Kleine moeite, groot plezier!. In deze kleinschalige expositie wordt een selectie getoond van de ansichtkaarten uit de collectie van het Stadsarchief. Er bevinden zich honderden ansichtkaarten van particuliere verzamelaars in de collectie, onder andere van Paul Budde, Frans van de Ven en de gezusters Carpay.

De groeten!

Mensen doen elkaar al eeuwen de groeten. Vroeger vaak door een handgeschreven kaartje of een telegram, tegenwoordig steeds vaker op digitale wijze. Maar de meerwaarde van een tastbaar kaartje via de post blijft groot. De PTT vatte het in een oude slogan al eens goed samen: "Kleine moeite, groot plezier!".

Nu bieden oude ansichtkaarten ons een blik in het verleden; ze tonen veranderde straatbeelden en verdwenen panden. Ook de achterkant, met de adressering, de postzegel en de handgeschreven groet, bieden veel informatie over vroeger tijden.

Activiteiten_anscihtkaartenexpo_BFV0046 (jpg)

De geschiedenis van de ansichtkaart

Al in de tiende eeuw werden in het verre Oosten door middel van een kaartje wensen of complimenten overgebracht. In de zeventiende eeuw kwam dit fenomeen in Frankrijk in de mode. Er werden speelkaarten beschreven of fraaie visitekaartjes met een persoonlijke boodschap geschilderd. Rond 1870 zag de onbedrukte briefkaart het levenslicht; een initiatief van de toenmalige postbedrijven. Iets later ontstonden ook kaarten waarop een afbeelding te zien was, bijvoorbeeld van een kunstwerk. Deze hoefden niet langer per stuk getekend of geschilderd te worden, maar konden door de nieuwe druktechnieken in groten getale gereproduceerd worden. Dit soort prentbriefkaarten kwamen bekend te staan onder hun uit het Duits geleende naam: ansichtkaarten. Niet iedereen was meteen gecharmeerd van de ansichten. Vooral het feit dat de persoonlijke boodschap open en bloot te lezen was, getuigde volgens sommigen bepaald niet van goede smaak. Zo kon immers ook de postbode of het huispersoneel lezen wat iemand jou persoonlijk wilde vertellen. Door de opkomst van de fotografie konden later ook fotokaarten gemaakt worden. Aan het begin van de twintigste eeuw werd er, vergeleken met de huidige tijd, nog relatief weinig gefotografeerd. De fotokaarten vervulden voor veel mensen dan ook de functie van het huidige (al dan niet digitale) fotoboek waarin je herinneringen bewaart. Zowel bijzondere eenmalige gebeurtenissen, zoals de geboorte van een prinsesje, als alledaagse taferelen, zoals de weekmarkt en het dagelijkse stadsbeeld, werden vastgelegd op ansichtkaarten. Veel archieven hebben dan ook duizenden ansichten in hun collectie, waarmee een fraai tijdsbeeld getoond kan worden.


Terug
Naar boven