EDUCATIE > Voortgezet onderwijs > Toen
Zaagtandverband

Het project Zaagtandverband was gericht op de eerste klassen van het voortgezet onderwijs en was opgezet door de Muzelinck en marktplaats Eduforum. In dit project maakten leerlingen van de Bongerd, de Singel en het Maaslandcollege kennis met de Osse tapijtindustrie en met graffitikunst.

Educatie_VO_Zaagtandverband (jpg)


Het Stadsarchief vormde het historische deel van dit project. Hier kregen de leerlingen een inleiding over de voormalige tapijtfabriek Bergoss. Daarna maakten zij een wandeling door het Berghkwartier, een nieuwbouwwijk op de plaats van de tapijtfabriek, waar veel verwijzingen zijn naar het industriële verleden. Hierbij kregen zij allerlei opdrachten die zowel op kennis als creativiteit gericht waren.

Elke klas werd verbonden aan een lokale graffitikunstenaar en kreeg een toelichting over deze kunstvorm en ging hiermee aan het werk. Zij maakten een eigen ontwerp waarin de historische voorwerpen en feiten terug moesten komen. Het eindresultaat van dit project was een wandschildering op een wand van de voormalige fabriek, gemaakt door de kunstenaars samen met de leerlingen. Deze werd onthuld tijdens de opening van de industrietentoonstelling 'Made in Oss' in juni 2011.


Terug
Naar boven