STADSARCHIEF OSS
Welkom bij het Stadsarchief

Het Stadsarchief Oss is gevestigd in de Bibliotheek Oss. 

Onze openingstijden zijn: dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. Bij een bezoek aan het Stadsarchief/de Bibliotheek is een mondkapje verplicht. Ook moet u hier 1,5 meter afstand houden.

U bent van harte welkom in onze publieksruimte op de begane grond in de Bibliotheek, Raadhuislaan 10 in Oss. Hier kunt u onze boeken raadplegen, archiefonderzoek doen, foto's en kranten inzien, stamboomonderzoek doen via microfiche en internet en onze historische tentoonstelling bekijken. Ook organiseren we regelmatig lezingen, activiteiten en educatieve projecten. 


Collectiewebsite

Wij hebben een groot deel van onze regionale kranten en een deel van onze beeldcollectie gedigitaliseerd. Dit is te bekijken via onze collectiewebsite. Het directe adres van deze collectiewebsite is: collecties.stadsarchiefoss.nl Of klik hierHierop staan meer dan 60.000 afbeeldingen van Oss en omgeving uit onze beeldcollectie. Recent is de gehele negatievencollectie van persfotograaf Daan Scholte toegevoegd. 
De oudere kranten, tot 1958, zijn op deze site vanaf huis te bekijken. De nieuwe kranten (van 1958 tot en met 2014) staan in verband met auteursrechten alleen op de publiekscomputers in onze studieruimte. Onze krantencollectie is helaas niet volledig. Er missen maanden en soms jaargangen. Kijk bij Collectie bij het kopje Kranten en Tijdschriften voor een overzicht.  

ArcheologieinOss_veldpracticumUniversiteitLeidenvoorjaar2021_20210616_145823 (jpg)

Tentoonstelling & activiteiten

In onze tentoonstellingshoek is tot en met 22 januari de expositie Archeologie in Oss te zien.

Tips tijdens de lockdown:

  • Zin om naar buiten te gaan? Ga eens geocachen! Er is een nieuwe route uitgezet langs 6 Osse kerken. Kijk hier voor meer informatie.

  • Op ons YouTube-kanaal zijn allerlei leuke filmpjes te zien over oud-Oss. Onder andere de korte filmpjes van 412TV met onze vrijwilliger Arno van Orsouw over bijvoorbeeld de Molenstraat en de Ruwaard.

  • Op woensdagavond 27 oktober was een zeer succesvolle avond over Industrie in Oss. Georganiseerd door het Stadsarchief Oss, Bibliotheek Oss, de Werkende Mens en de Groene Engel. Deze avond is via het YouTube-kanaal van de Bibliotheek Oss terug te kijken.  


Naar boven