NIEUWS
NIEUWE PUBLICATIE IN 'VERHALEN UIT STADSARCHIEF'
Jac. Cox: ‘n Osse ondernemer tijdens WO I

Nieuws_BoekjeCox_klein (jpg)


Het boekje “Hoepelfabrikant Jac. Cox – ’n Osse ondernemer tijdens de 1eWereldoorlog” verschijnt als nummer 2 in de reeks ‘Verhalen uit het Stadsarchief’. Als nummer 1 verscheen in 2013 “Van Dieden naar Wognum. Joannes van Dijk (1775-1838), een boerenzoon uit Dieden als pastoor in Wognum”.

“Die vreeselijke oorlog! Voorlopig is van zaken doen natuurlijk geen sprake.” Dit schreef de Osse hoepelfabrikant Jac. Cox bijna 100 jaar geleden op 14 augustus 1914.

In 2010 kreeg het Stadsarchief Oss het archief van de firma Jac. Cox over de periode 1895-1923. Cox was eerst handelaar in drank en tabak, daarna hoepelfabrikant en –handelaar.  Een belangrijk deel van het archief betreft zijn handel op Scandinavië, Engeland en Duitsland. Hij maakte daarbij gebruik van de diensten van een agent, R. Drooge, waarmee hij soms dagelijks correspondeerde. 

foto Koos Cox (jpg)

In die briefwisseling zien we een fabrikant en handelaar die hevig worstelt met de gevolgen van de oorlog. Doorvoerbeperkingen, verzekeringspremies die de pan uit rijzen, onnavolgbare bureaucratie, afnemers die onbereikbaar worden door een zee-blokkade. Cox is strijdbaar en vindingrijk maar aan het einde van de oorlog zet hij ten einde raad de hoepelmakerij te koop. 

Michiel de Bruijn heeft het verhaal van de firma Jac. Cox tijdens de 1e wereldoorlog opgeschreven. In het boekje is ook te lezen dat Koos Cox, zoals hij werd genoemd, uiteindelijk zijn bedrijf een nieuwe richting wist te geven: de handel in bouwmaterialen. 

Het boekje “Hoepelfabrikant Jac. Cox - ‘n Osse ondernemer tijdens de 1e Wereldoorlog” heeft 64 pagina’s met veel afbeeldingen en is vanaf 8 juli 2014 voor € 2,50 te koop bij het Stadsarchief Oss. In de studiezaal is een kleine tentoonstelling ingericht over het bedrijf Jac. Cox in de periode 1914-1918.

Bekijk ook het interview van 4 augustus met archivaris Agnes Lewe hierover op D-TV.


Terug
Naar boven