NIEUWS
TENTOONSTELLING MARKET GARDEN
19-08-2014 / 03-10-2014
bevrijdingfoto's Leo van den Bergh in gemeentehuis

Nieuws_tentoonstellingMarketGarden_gemeentehuis_klein_20140818_130718 (jpg)


Het Stadsarchief heeft in de hal van het Osse gemeentehuis samen met verzamelaar Maarten van Vugt een kleinschalige tentoonstelling ingericht. Deze tentoonstelling besteedt met foto's en voorwerpen aandacht aan de Tweede Wereldoorlog en met name aan Operatie Market Garden, die in september 1944 plaatsvond.
De 'bevrijdingsfoto's' van de Osse fotograaf Leo van den Bergh zijn indrukwekkend, zeker op zo'n groot formaat. Het geeft dat grote historische verhaal van de Tweede Wereldoorlog een menselijk, lokaal, gezicht. De tentoonstelling is te zien tijdens kantooruren tot en met 3 oktober. Het gemeentehuis is gevestigd aan de Raadhuislaan in Oss.

Educatief materiaal
Het Stadsarchief heeft op verzoek van de gemeente lesmateriaal gemaakt bij deze herdenking, voor groep 6/7/8. Kijk bij Educatie voor meer informatie hierover.

Expositie Stadsarchief
Van 16 september tot en met 7 oktober is in het Stadsarchief een kleinschalige expositie te zien over de Tweede Wereldoorlog in Oss, met foto's, voorwerpen en kranten uit eigen collectie.

BevrijdingOss_19september1944_LeovandenBergh_BCO010327 (jpg)

Herdenking 70 jaar Market Garden
Op vrijdag 19 september zal de bevrijding van Oss in 1944, 70 jaar geleden, gevierd en herdacht worden; er zal een konvooi van tientallen legervoertuigen door Oss en omgeving trekken. In Keent en Oss is er een speciale ceremonie. Daar is iedereen welkom. Het konvooi is onderdeel van de landelijke programma 70 jaar Market Garden dat de bevrijding van Nederland herdenkt door Engelsen, Amerikanen en Canadezen.

Programma 19 september
Op vrijdag 19 september rijdt het militaire konvooi van Arnhem naar Keent. Dat konvooi komt daar om 10.00 uur aan bij het oorlogsmonument. Daar is een korte, openbare herdenkingsbijeenkomst. Keent had in de Tweede Wereldoorlog een tijdelijk vliegveld voor ondersteuning van operatie Market Garden. Dat vliegveld kreeg de naam B-82 Grave. Honderden vliegtuigen met manschappen en materiaal zijn in 1944 hier geland.
Vanuit Keent rijdt het konvooi via Herpen, Koolwijk, Berghem en het centrum van Oss naar de Prof. Regoutstraat in Oss. Daar komt het konvooi om 12.00 uur bij het monument voor Vrijheid, Verdraagzaamheid en Vrede. De aanwezigheid van het Market Garden-konvooi geeft de herdenking van 70 jaar bevrijding van Oss extra aandacht. Leerlingen van basisschool De Kleine Wereld werken mee aan de ceremonie.


Terug
Naar boven