NIEUWS
BEVRIJDINGSDAGBOEKEN ONLINE
17-09-2014 / 27-09-2014
van 17 tot en met 27 september

Bevrijdingsdagboeken_Opening25 (jpg)


Op 19 september 1944 werd Oss bevrijd door Engelse soldaten. De bevrijding van Oss was een bijzondere en ingrijpende gebeurtenis. Sommige Ossenaren hebben opgeschreven wat zij tijdens de bevrijding en in die dagen ervoor en erna hebben mee gemaakt. Omdat zij het belangrijk vonden, omdat zij het later aan hun familie wilden kunnen navertellen of omdat zij voor hun werk aantekeningen maakten. De schrijvers zijn verschillende mensen: een broeder, een frater, een journalist en twee inwoners van Oss. Sommigen hebben ook foto's gemaakt. De schrijfstijl is verschillend, niet iedereen heeft elke dag iets opgeschreven en niet iedereen heeft evenveel geschreven. Maar samen geven hun verslagen een indrukwekkend beeld van de bevrijding van Oss op 19 september 1944 en de spannende dagen ervoor en de tijd die daarop volgde.

Het Stadsarchief heeft in de loop van de tijd deze dagboeken verzameld en zal in de komende twee weken, van 17 september tot en met 27 september, elke dag een deel hieruit op de website publiceren, bij het onderdeel Osse Historie. Zo kunnen we nu lezen wat de schrijvers precies 70 jaar geleden zagen en beleefden.
Delen van de dagboeken zullen later dit jaar op papier verschijnen als deel 4 van de publicatiereeks 'Verhalen uit het Stadsarchief'.


Terug
Naar boven