NIEUWS
MAAND VAN DE GESCHIEDENIS
01-10-2015 / 31-10-2015
activiteiten in Oss

Historie Organon Verpakkingsmachine (jpg)


Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het thema is dit jaar 'Tussen droom en daad'. Door het hele land heen zijn activiteiten. Ook in Oss worden diverse historische activiteiten georganiseerd.

In het Stadsarchief zijn deze maand twee tentoonstellingen te zien. Tot en met donderdag 8 oktober is 'Het Oss van Theo van der Steen' te zien, met schilderijen van oud-Oss. Op 15 oktober wordt de tentoonstelling '125 jaar Karmelieten in Oss' geopend. Hierbij wordt ook een boek gepresenteerd. Tevens zijn er diverse lezingen deze maand:
* Donderdag 8 oktober, 19.30 uur: Lezing over Ernst Laqueur , oprichter van Organon. Deze lezing wordt verzorgd door historicus dr. Peter Jan Knegtmans.
* Donderdag 15 oktober, 19.30 uur: Lezing over 125 jaar Karmelieten door Johan Wagemakers.
Deze lezingen worden georganiseerd in samenwerking met Stichting De Werkende Mens, historische kring voor Oss en omgeving. Entree is gratis, maar reserveren is verplicht via T 0412 629101.

Struikelstenen
Bij de Volksuniversiteit Oss (Kruisstraat 94) is op vrijdagochtend 16 oktober van 10.00 tot 12.00 uur een bijeenkomst over de struikelstenen in Oss. Struikelstenen zijn kleine stenen in de stoep met een messing bovenplaat, met daarop naam, geboorte- en sterftedatum. De stenen zijn geplaatst voor de huizen waaruit de Joden verdreven zijn. De werkgroep struikelstenen Oss vertoont tijdens deze bijeenkomst de korte film 'Ik ken hun namen'. Deze indrukwekkende film gaat over de Joodse inwoners van Oss in de Tweede Wereldoorlog en de struikelstenen. Hierna verzorgt een gids een wandeling langs een aantal van de struikelstenen in Oss. Kosten: 2,50 per persoon. Aanmelden via www.volksuniversiteitoss.nl of T 0412-638060

Ook andere culturele instellingen in Oss hebben diverse activiteiten die mooi passen binnen de Maand van de Geschiedenis. De Bibliotheek geeft historische leesadviezen en in Theater De Lievekamp zijn twee mooie theatervoorstellingen: 'Tribute to the Sixties op zaterdag 17 oktober en 'Tribute to Ella Fitzgerald' op zaterdag 31 oktober. Op www.lievekamp.nl is meer informatie te vinden. De Groene Engel draait in oktober op vrijdagavond drie films over historische popsterren: The Doors: When You're Strange (2 oktober), Jimi: All Is by My Side (9 oktober), Amy (16 oktober). Meer informatie over deze films staat op: www.groene-engel.nl.

 


Terug
Naar boven