NIEUWS
DE TIJD VAN THEODARDUS
nieuwe publicatie Verhalen uit het Stadsarchief

Nieuws_Omslag De tijd van Theodardus_klein (jpg)


Wij presenteren met trots een nieuwe publicatie: De tijd van Theodardus - Oss en omgeving beschreven door frater Theodardus Roelofs (1872-1954). Deze uitgave is nr. 6 in de reeks 'Verhalen uit het Stadsarchief'. In dit deel is de geschiedenis van de regio Oss te lezen, zoals deze in de eerste helft van de twintigste eeuw door frater Theodardus werd opgetekend. Dit boekje is voor 7,50 euro te koop bij het Stadsarchief.

Frater Theodardus
Frater Theodardus Roelofs was vele jaren leraar geschiedenis aan de jongens-mulo in Oss. Daarnaast maakte hij historische artikelen voor kranten en tijdschriften. Voor zijn leerlingen schreef hij een kleine geschiedenis van Oss en het Land van Ravenstein. Theodardus vermeldde dat hij het van belang vond in navolging van Jan Cunens Geschiedenis van Oss uit 1932 "een beknopte geschiedenis van Oss uit te geven, waarin ook de voornaamste gebeurtenissen uit de laatste kwarteeuw behandeld worden".

Deze manuscripten geven een mooi tijdsbeeld van Oss en het Maasland in de eerste helft van de vorige eeuw. Bovendien beschrijft hij - haast met een vooruitziende blik - bijna alle plaatsen die tegenwoordig de gemeente Oss vormen. Toch is dit werk van Theodardus nooit eerder uitgegeven. Daar is nu dus verandering in gebracht. Wel zijn de teksten van Theodardus op sommige punten ingekort en voorzien van illustraties uit de periode waarin de frater Oss en omgeving historisch onderwees. Samen vormen ze een mooi beeld van de tijd van Theodardus.

 


Terug
Naar boven