NIEUWS
AANDACHT VOOR OSS BIJ ONZICHTBAAR NEDERLAND
uitzending 29 december

Nieuws_OnzichtbaarNederland_01 (jpg)


Op donderdag 29 december zendt de VPRO in de reeks 'Onzichtbaar Nederland' een aflevering uit waarin Oss een prominente plek heeft. Jurgen Pigmans van het Stadsarchief Oss vertelt daarin over de Osse boter- en margarinegeschiedenis en legt uit hoe dat verhaal kon uitgroeien tot een wereldconcern als Unilever. Bovendien zal een lang verdwenen en verborgen deel van de Osse historie - het fabrieksterrein van Jurgens, de boterwaag op de Heuvel en de vooroorlogse Molenstraat - in deze aflevering weer tot leven worden gewekt.

Aan de hand van acht thema's maken de kijkers van Onzichtbaar Nederland een visuele reis door de tijd. Met historische animaties en bijzondere visualisatietechnieken wordt niet alleen het veranderende landschap in kaart gebracht, maar ook de veranderende blik op de inrichting van Nederland. Het uitgangspunt van elke aflevering vormt een gebeurtenis uit het verleden die grote invloed had op de verandering van ons landschap. Door beelden van toen en nu met elkaar te combineren, worden deze veranderingen zichtbaar.

De Osse boter- en margarinegeschiedenis maakt onderdeel uit van de aflevering rondom het thema ‘voeding’. Daarin komen ook veel foto’s uit de collectie van het Stadsarchief voorbij. Deze uitzending is op donderdag 29 december om 21.25 uur te zien op NPO 1.
Kijk hier voor meer informatie over de gehele serie Onzichtbaar Nederland.


Terug
Naar boven