NIEUWS
75 JAAR BEVRIJDING
19-09-2019 / 05-05-2020

Bevrijdingsdagboeken_BCO010335_19sept6(2) (jpg)


Onderzoek bevrijding

Op 19 september 2019 is herdacht dat Oss 75 jaar geleden bevrijd is. In de gemeente Oss zijn rond deze herdenking diverse activiteiten georganiseerd. Arno van Orsouw, stadsgids en vrijwilliger bij het Stadsarchief Oss, heeft een speciale Market Garden wandeling uitgezet. Hij heeft hiervoor uitgebreid onderzoek gedaan en maakte onder meer gebruik van onze beeldcollectie, met name van de prachtige foto's van de bevrijding van de Osse fotograaf Leo van den Bergh. Hij heeft ook twee maal een digitale presentatie gegeven. Het onderzoek dat hij heeft gedaan, stelt hij ook graag ter beschikking aan het brede publiek. Hij heeft dit ook in het Engels laten vertalen. Hier zijn de documenten als pdf-bestand en e-pub (alleen Nederlands) te downloaden.

Projecten voor het onderwijs

Bij het onderdeel Educatie op deze website is lesmateriaal van diverse educatieve projecten rond de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Oss te downloaden. Met dit materiaal kan de docent op school een lokale invulling geven van de lessen geven over dit onderwerp.

Wat is het je waard

75 jaar bevrijding, operatie Market Garden Oss

Speciale aflevering 'Gelukkig hebben we de foto's nog'

In september 2019 is een speciale aflevering van de serie 'Gelukkig hebben we de foto's nog' gemaakt over de bevrijding van Oss. Deze serie wordt door de lokale zender D-tv gemaakt in samenwerking met het Stadsarchief. Jurgen Pigmans presenteert deze serie. De serie is hier te bekijken.


Terug
Naar boven