NIEUWS
HERINNERINGSKOFFERS OSS VRUUGER

Nieuws_herinneringskoffers_Ossvruuger_koffer_web (jpg)


Samen praten over het Oss van vroeger, de plek waar men is geboren, getogen of oud zal worden. Ouderen en mensen met dementie vinden het plezierig om herinneringen en anekdotes op te halen over hun eigen leefomgeving. Lokale verhalen van vroeger vertellen ons wie we zijn en wat we hebben meegemaakt.

Voor dit doel zijn twee herinneringskoffers gemaakt met de naam Oss Vruuger. De herinneringskoffers zijn vooral geschikt voor gebruik in zorginstellingen, dagactiviteitencentra en kleinschalige woonvoorzieningen. Maar ze kunnen ook gebruikt worden in de huiselijke sfeer door mantelzorgers van ouderen en dementerenden. Het idee van de herinneringskoffers bestond al eerder. Er zijn diverse koffers te leen bij de Bibliotheek/NOBB met brede thema's zoals onderwijs, het rijke Roomse leven en gewoonten en tradities. De koffers zijn bij een bibliotheekabonnement (als lid of bij een instellingsabonnement) gratis te leen bij de Bibliotheek Oss.

Nieuws_herinneringskoffers_Ossvruuger_interieurkoffer_web (jpg)

Aan het werk & Straatbeelden

Het Stadsarchief heeft twee verschillende herinneringskoffers gemaakt. In de koffers zitten vertelplaten, fotoboeken, voorwerpen, krantenpagina's, een gesproken column in dialect en diverse beeld- en geluidsmaterialen die mensen prikkelen om herinneringen boven te laten komen.

De koffer 'Straatbeelden' laat oud-Oss zien met bekende plekken zoals de Heuvel, het Walplein, het Gengske, de Molenstraat. Er is in Oss in de vorige eeuw veel veranderd.

De koffer 'Aan het werk' gaat in op de industrie en de ambachten in Oss. In deze koffer zitten ook voorwerpen uit de Osse tapijtfabrieken.

De foto's in de koffers dateren uit de periode van eind jaren veertig tot in de jaren zestig van de vorige eeuw en komen uit de uitgebreide beeldcollectie van het Stadsarchief.

Handleidingen

Om een idee te geven van de herinneringskoffers staan hieronder de handleidingen.

Handleiding Oss Vruuger - Aan het werk (pdf-bestand)

Handleiding Oss Vruuger - Straatbeelden (pdf-bestand)


Terug
Naar boven