NIEUWS
NIEUW LESMATERIAAL GEPRESENTEERD
over Joodse gemeenschap Oss

Lesmateriaalmaart2022_20220323_175505 (jpg)


Op woensdagmiddag 23 maart werd in het gemeentehuis door burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans educatief materiaal overhandigd aan de Joodse gemeenschap van Oss. Het lesmateriaal bestaat uit een speurtocht, lesbrieven en praatkaarten. Ook het Osse onderwijs was hierbij aanwezig.

presentatie23032022_20220323_162709 (jpg)


Dit lespakket is gemaakt naar aanleiding van het rapport uit 2021 ‘Het handelen van het gemeentebestuur van Oss bij de onteigening en vervreemding van panden van joodse inwoners tijdens en na de Tweede Wereldoorlog’. De Osse burgemeester heeft vorig jaar bij de presentatie van dit onderzoek beloofd dat er lesmateriaal zou komen om de leerlingen in Oss bewust te maken van de rol van de Joodse gemeenschap in Oss.

Speurtocht en lesbrieven

De speurtocht over de Joodse gemeenschap is bedoeld voor de hoogste groepen van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Dit is een tocht door het centrum van Oss langs plaatsen die te maken hebben met de Joodse gemeenschap in Oss. Bijvoorbeeld de struikelstenen, maar ook de synagoge en fabrieken. Want Joodse ondernemers hebben een grote rol gespeeld in de industrialisatie van Oss. In de lesbrieven zijn nu twee onderwerpen uitgewerkt: de synagogen (of sjoel) in Oss en het babyboek van Florence van Gelder. Florence was een Joods meisje dat in 1939 is geboren. Haar moeder heeft een babyboek bijgehouden met foto’s, verhaaltjes, een lokje haar, een groeitabel. De hele familie is vermoord in de oorlog. Via hun buren is het boek na lange tijd bij het Stadsarchief terecht gekomen. Er volgen nog 6 lesbrieven, zodat de leerlingen met allerlei aspecten van de Joodse gemeenschap in Oss in aanraking komen.

Blijf zelf nadenken

Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans deed bij de uitreiking van het lesmateriaal een oproep om vooral zelf na te blijven denken en niet blind de grote groep te volgen. "Vertrouw op je morele kompas en volg dit ook." Pim van Os, die het materiaal namens de Nederlands Israëlitische gemeente Oss in ontvangst nam, sprak zijn dank uit dat de gemeente hier zoveel aandacht aan besteed heeft en hoopte dat op deze manier veel leerlingen betrokken raken bij het lot van de Osse Joden in de Tweede Wereldoorlog.

De speurtocht is gemaakt door Rop van der Burgt, de lesbrieven door Kitty Schuur en Kees Verhoeckx.Het materiaal is gemaakt in samenwerking met een brede werkgroep met betrokkenen vanuit het onderwijs, de gemeente, werkgroep struikelstenen Oss en het Stadsarchief Oss. 
Dit materiaal is mooi te combineren met de praatkaarten rond de Tweede Wereldoorlog, die ook deze middag zijn gepresenteerd. Deze praatkaarten hebben vijf onderwerpen: de bezetting, de bevrijding, de Joodse gemeenschap, dilemma’s en het thema van 5 mei: Vrijheid in verbondenheid. Op deze kaarten staan korte stellingen, dilemma’s en vragen. 

Digitaal materiaal

Hier is de speurtocht te downloaden als pdf-bestand. Deze is bedoeld voor groep 7 en 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Hier zijn de eerste twee lesbrieven te downlaoden, over de synagoges en het babyboek van Florence van Gelder. Er volgen nog 6 lesbrieven. Deze lesbrieven zijn bedoeld voor groep 7 en 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Hier zijn de praatkaarten als pdf-bestand in lage resolutie te downloaden. 

Werk je in het onderwijs in Oss en heb je het fysieke materiaal nog niet ontvangen? Neem dan contact op met Anja Kleinpennings van de gemeente: kabinetszaken@oss.nl


Terug
Naar boven