NIEUWS
ACTIVITEITEN BEVRIJDINGSDAG 5 MEI 2022
05-05-2022 / 05-05-2022
wandelingen, presentatie, lezing, geocache, expo

BevrijdingOss_19september1944_LeovandenBergh_BCO010327 (jpg)


 

Op 5 mei vindt de landelijke viering van de bevrijding in Oss plaats. Op initiatief van de gemeente Oss worden er op en rond deze dag allerlei activiteiten georganiseerd. Het Stadsarchief organiseert een bevrijdingswandeling, lezingen en een nieuwe geocacheroute. Kijk voor het hele programma in de gemeente Oss op de website van Tref 't in Oss.

Bevrijdingwandeling - ook digitaal

Arno van Orsouw, stadsgids en vrijwilliger bij het Stadsarchief, heeft een speciale bevrijdingswandeling ontwikkeld. Deze wandeling is een coproductie van het Stadsarchief en het Maaslandgilde. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan en laat tijdens de wandeling foto’s uit de collectie van het Stadsarchief zien, waaronder de indrukwekkende foto’s van de Osse fotograaf Leo van den Bergh. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en voert door het centrum van Oss. Hij vindt plaats op: donderdag 5 mei om 12.30 uur, zaterdag 7 mei om 10.00 uur en zaterdag 7 mei om 14.00 uur. Startpunt is het carillon voor het gemeentehuis aan de Raadhuislaan 2 in Oss. Ook is er op 5 mei om 16.00 uur in het gemeentehuis een digitale variant van deze themawandeling, onder andere voor mensen die slecht ter been zijn. Deelnemen is gratis. Aanmelden voor deze activiteiten is verplicht. Dit kan bij het Stadsarchief Oss, Raadhuislaan 10 (in de Bibliotheek) in Oss. Bij voorkeur via de mail: informatie@stadsarchiefoss.nl. Tijdens de openingstijden van het Stadsarchief (dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur) kan het ook telefonisch of aan de balie.

Oorlogsbrieven

De Osse geliefden Maria Hubertus en Jo Bastings schreven elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog veel brieven. Jo was beroepsmilitair. Hij zat in het verzet en moest onderduiken. Maria herbergde op de zolder van haar ouderlijke woning in Oss meer dan 30 geallieerden. Deze brieven zijn kort geleden teruggevonden door hun zoon, Ton Bastings. Hij vertelt op 5 mei over deze periode in het leven van zijn ouders. In zijn presentatie gebruikt hij foto’s en fragmenten uit de brieven om zo een indringend en persoonlijk sfeerbeeld van Oss tijdens de bezetting te geven. Deze lezing start om 14.30 uur in de raadzaal in het gemeentehuis in Oss. Aanmelden bij het Stadsarchief wordt aanbevolen.

Nieuwe geocacheroute

Het Stadsarchief heeft speciaal voor Bevrijdingsdag een nieuwe geocacheroute uitgezet rond het thema Vrijheid. De 6 caches liggen op plaatsen in de gemeente Oss waar een belangrijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden in de Tweede Wereldoorlog. Bij elke cache kun je een getal vinden. Als je deze getallen bij elkaar optelt, kom je op een historisch jaartal uit. Meld dit jaartal tijdens de openingstijden aan de balie van het Stadsarchief en je krijgt een woodie en een leuke attentie. De route gaat op 5 mei in de ochtend online, daarna kun je hem op elk moment doen. Je kunt de geocaching-app downloaden via de Appstore (Apple) of Google Play (Android). Meer informatie: www.geocaching.nl

Expositie in de Bibliotheek

Vanaf 11 april tot en met 21 mei is in de entreeruimte van de Bibliotheek Oss een kleinschalige tentoonstelling te zien met als thema: Vrijheid in verbondenheid. Er zijn foto’s en voorwerpen van diverse onderwerpen rond 4 en 5 mei te zien: de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding, de struikelstenen en de Joodse gemeenschap in Oss. Het Stadsarchief Oss, Oorlogsmuseum Overloon en de Werkgroep Struikelstenen Oss hebben hieraan meegewerkt. Ook is een deel van de unieke collectie van Ton Bastings te zien. Deze bevat brieven uit de oorlog van ouders. Verder is er een selfiespot voor jongeren en tekeningen van leerlingen van Hooghuis Zuid-West. Ook is er leesadvies voor zowel historische boeken als hedendaagse thema’s. 

 


Terug
Naar boven