ACTIVITEITEN > Nu en straks
OVER OUD OSS
korte online lezingen door Arno van Orsouw

Nieuws_OverOudOss_BCO013988 (jpg)

De noodwinkels in De Ruwaard, 1968. Foto: Paul van der Werff


Arno van Orsouw, vrijwilliger bij het Stadsarchief en stadsgids in Oss, geeft normaal gesproken regelmatig lezingen en ontvangsten in het Stadsarchief. Hij kwam met het idee om zijn verhalen over de geschiedenis van Oss en omgeving digitaal voort te zetten. Met hulp van de Bibliotheek Oss en 412TV is dit idee uitgewerkt. Het zijn korte verhalen van rond de 20 minuten geworden.

De eerste twee afleveringen staan nu online op het YouTube kanaal van het Stadsarchief Oss. Deze gaan over: 

Monumentjes, Megen en de Maas

Arno begint met een actueel onderwerp. Bij diverse mensen in de gemeente Oss leeft de wens om voor omgekomen inwoners een monument(je) op te richten om hen te herdenken. Arno laat een aantal historische voorbeelden zien en gaat vervolgens in op de Maaswerken, de kanalisatie van de Maas en de noodlottige blikseminslag in een schaftkeet in Megen in 1935. Hierbij kwamen drie arbeiders om het leven en raakten vijf mensen gewond. Zij worden herdacht met een verscholen monumentje.

De Ruwaard

In deze aflevering vertelt Arno over het ontstaan van de Osse wijk De Ruwaard en over gebeurtenissen hier de afgelopen decennia. 

Binnenkort volgen nog drie online lezingen. Deze gaan over het Wal(plein), het gebied rond de voormalige Paterskerk en de Paterskerk zelf en de spoorlijn Tilburg - Nijmegen met de industrielijntjes in Oss. 


Terug
Naar boven