ACTIVITEITEN > Nu en straks
OVER OUD OSS
5 korte online lezingen door Arno van Orsouw

Nieuws_OverOudOss_BCO013988 (jpg)


Fotobijschrift: De noodwinkels in De Ruwaard, 1968. Foto: Paul van der Werff

Over Oud Oss

Arno van Orsouw, vrijwilliger bij het Stadsarchief en stadsgids in Oss, geeft normaal gesproken regelmatig lezingen en ontvangsten in het Stadsarchief. Hij kwam met het idee om zijn verhalen over de geschiedenis van Oss en omgeving digitaal voort te zetten. Met hulp van de Bibliotheek Oss en 412TV is dit idee uitgewerkt. Het zijn korte verhalen van rond de 20 minuten geworden.

Er staan vijf online lezingen op het YouTube kanaal van het Stadsarchief Oss. Deze gaan over: 

Monumentjes, Megen en de Maas

Arno begint met een actueel onderwerp. Bij diverse mensen in de gemeente Oss leeft de wens om voor omgekomen inwoners een monument(je) op te richten om hen te herdenken. Arno laat een aantal historische voorbeelden zien en gaat vervolgens in op de Maaswerken, de kanalisatie van de Maas en de noodlottige blikseminslag in een schaftkeet in Megen in 1935. Hierbij kwamen drie arbeiders om het leven en raakten vijf mensen gewond. Zij worden herdacht met een verscholen monumentje.

De Ruwaard

In deze aflevering vertelt Arno over het ontstaan van de Osse wijk De Ruwaard en over gebeurtenissen hier de afgelopen decennia. 

De Wal, het Walplein en de Walstraat

In deze korte lezing van 22 minuten laat Arno veel beeldmaetriaal van dit centraal gelegen stukje Oss zien: De Wal, het Walplein en de Walstraat.

De Molenstraat met de Paterskerk en omgeving

De spoorlijn Tilburg - Nijmegen met diverse industrielijntjes in Oss

 


Terug
Naar boven