ACTIVITEITEN > Nu en straks
100 jaar Titus Brandsmalyceum
09-05-2023 / 23-09-2023
expositie

BCO017882 (jpg)


 

De afgelopen tijd zijn er veel honderdjarige jubilea gevierd in Oss. Onder andere van de bibliotheek, van Organon en nu ook van het Titus Brandsma Lyceum (TBL). Het TBL viert het eeuwfeest uitgebreid, met onder andere een boek, een reünie en een documentaire, gemaakt door leerlingen. In het Stadsarchief is tot en met 23 september een compacte tentoonstelling te zien die in 7 periodes een beeld geeft van de geschiedenis van de school.

 BCO010112 (jpg)

Titus Brandsma

In 1923 werd de hogere burgerschool (hbs) in Oss geopend. Drijvende kracht hierachter was de pater karmeliet Titus Brandsma. Hij wilde op verschillende manieren de Osse bevolking ‘verheffen’. Door de oprichting van de bibliotheek, de krant en vooral ook door het onderwijs. In 1923 startte de hbs in Villa Josina aan de Molenstraat. Er was al snel behoefte aan een groter onderkomen. In 1928 werd dan ook door het Carmelcollege het kenmerkende nieuwe schoolgebouw aan de Molenstraat in gebruik genomen. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de school de naam van Titus Brandsma, die in 1942 in het concentratiekamp Dachau was overleden. Bij Ossenaren staat de school nu kortweg bekend als het TBL. Door de decennia heen veranderde de school behoorlijk; de eerste meisjes kwamen op school in 1952, de eerste lekenrector in 1968 en er waren veel veranderingen en fusies in het Osse onderwijs.
De tentoonstelling laat dit zien met foto’s uit de collectie van het Stadsarchief, aangevuld met foto’s en voorwerpen uit het schoolarchief van het TBL.

 


Terug
Naar boven