ACTIVITEITEN > Nu en straks
OPEN MONUMENTENDAG 2023
10-09-2023 / 10-09-2023
in de gemeente Bernheze

OMD_Bernheze_LR_20170416_AbdijVanBerne_©RamonMangold_16_©RamonMangold (jpg)


Foto: Abdijkerk van de Abdij van Berne, Ramon Mangold

In 2023 coördineert het Stadsarchief ook de Open Monumentendag in de gemeente Bernheze. Op verzoek van de gemeente. Hier zijn op zondag 10 september 10 monumenten te bezoeken. Er zijn veel actiiviteiten. Ook is er een folder met fietsroute, gratis busexcursies en een geocache-route

De monumenten die meedoen op zondag 10 september:
Kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther
De Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther
De Meierijsche Museumboerderij in Heeswijk-Dinther
Abdij van Berne in Heeswijk-DintherDe protestantse kerk in Dinther
Molen Windlust in NistelrodeNatuurcentrum de Maashorst in Nistelrode
Molen Windlust in Vorstenbosch
De Eijnderic & heemkundekring De Elf Rottem in Heesch
De Sint-Antonius van Paduakerk in Loosbroek

Kijk voor informatie over de monumenten en de openngstijden op de landelijke website. Vul in het zoekveld in: Bernheze, of de naam van het monument. Of bekijk hier de folder (pdf-bestand).

OMD_Bernheze_2023_Kildonkse-Molen 07-06-2023 (jpg)

Gratis busexcursies

Tijdens de Open Monumentendag, op zondag 10 september, rijdt om 10.00 uur en 13.30 uur een excursiebus door de gemeente Bernheze. In de bus is een gids aanwezig. In de ochtend is dit erfgoedwethouder Marius Tielemans, in de middag streekhistoricus Henk Buijks. De bus stopt bij twee monumenten voor een rondleiding. De route gaat in de ochtend naar de Sint-Antonius van Paduakerk in Loosbroek en de Museumboerderij in Heeswijk-Dinther. Terug in Heesch kunnen mensen bij de Eijnderic uitstappen. De middagbus gaat naar de Kilsdonkse molen en de protestantse kerk in Dinther. Vertrekpunt is de parkeerplaats voor het gemeentehuis in Heesch, De Misse 6. Deelnemen is gratis, reserveren is verplicht. Dit kan bij het Stadsarchief. Liefst via de mail: informatie@stadsarchiefoss.nl. Reserveren kan ook telefonisch op di/wo/do van 10.00 tot 17.00 uur: T: 0412 – 842010. Wees er snel bij!

Fietsroute

Bij de deelnemende monumenten en de bibliotheken in de gemeente Bernheze is een gratis folder verkrijgbaar met twee fietsroutes. Deze gaan langs alle kernen, de monumenten en andere bijzondere plekken in de gemeente. De ene route gaat door Heesch en Nistelrode, de andere door Heeswijk-Dinther en Vorstenbosch. De fietsroutes zijn in totaal 64 km lang en zijn met elkaar verbonden. De route is ook buiten de Open Monumentendag te fietsen.

Geocaching

Om iets extra’s te bieden en meer mensen te betrekken bij de Open Monumentendag hebben we een nieuw onderdeel aan deze dagen toegevoegd, namelijk: geocaching. Wat is geocaching? Simpel gezegd is het een soort zoektocht naar een schat, cache genoemd. Met behulp van een app op je je smartphone of via GPS (Global Positioning System) zoek je locaties waar andere mensen zo’n cache hebben verstopt. Het leuke van geocaching is dat je op plekken komt waar je anders misschien niet zo snel zou komen. Je kunt op deze manier veel leren van je omgeving!

Kort voor de Open Monumentendag worden in de buurt van een aantal monumenten in de gemeente Bernheze 4 caches verstopt. Als je alle caches hebt gevonden en de eindformule weet te kraken, dan kun je met het gevonden historische jaartal naar de Heemkundekring in Heesch of het Stadsarchief in Oss komen en word je beloond met een woodie! Download de app via de Appstore (Apple) of Google Play (Android). 


Terug
Naar boven