ACTIVITEITEN > Nu en straks
BERGOSS INGEKLEURD!
27-09-2023 / 08-03-2024
Bergoss en Desseaux als inspiratiebron

activiteiten_Bergossingekleurd_persfoto (jpg)


Tot en met 30 december is in het Stadsarchief Oss een nieuwe expositie te zien: Bergoss ingekleurd!. De expositie is verlengd tot 8 maart 2024!
Deze tentoonstelling toont ambachtelijke ontwerpen en een hedendaagse, kunstzinnige interpretatie van de Osse tapijtindustrie.

Ontwerpers Hil Driessen en Toon van Deijne, samen ontwerpstudio driessen+vandeijne, wonen en werken in Haren en Amsterdam. Hun werk is zeer divers; ze ontwierpen filmdecors, exposities in binnen- en buitenland, nieuwe stijlkamers voor de Universiteit Utrecht en een ontwerp voor de gangen van het Blijf van mijn Lijfhuis in Amsterdam. Beiden zijn betrokken bij het Erfgoedlokaal in Haren. Uit interesse in de voormalige Osse textielindustrie deden ze onderzoek naar de tapijtmerken Bergoss en Desso. Van Museum Jan Cunen kregen ze de beschikking over de digitale bestanden van de originele ontwerpen van Bergoss. Deze tekeningen worden nu gedigitaliseerd, ter voorbereiding op een grote tentoonstelling in het museum eind 2024. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ‘s-Hertogenbosch gaf voor de expositie onder andere kleine gereedschappen en stalen van stof en vloerbedekking in bruikleen en het Stadsarchief verzorgde het historische fotomateriaal.

BER0294 (jpg)

De tentoonstelling vestigt vooral de aandacht op het artistieke aspect van de productie en de kwaliteit van de ambachtslieden die de kleurrijke tapijtpatronen ontwierpen. “Prachtige tapijtontwerpen waar Oss nog steeds trots op mag zijn! Wij zetten dit bijzondere erfgoed graag opnieuw op de kaart”, aldus de ontwerpers. Ze kochten bij de kringloopwinkel een grote partij vintage ministeck-steentjes met bijbehorende grondplaten en maakten hiermee een nieuw tapijtontwerp. Met de doorlopende spiegeling en herhalingen verwijzen de fragmenten terug naar de originele ontwerpen.

De tentoonstelling nodigt uit tot het uitwisselen van verhalen over het erfgoed van Bergoss en Desso. Maar driessen+vandeijne willen hiermee ook een weg openen naar een innovatieve en visuele verbinding met de maakindustrie van Oss.

Bij deze kleinschalige expositie is een leuke prijsvraag voor jong en oud gemaakt: ontwerp je eigen boekenlegger. De opdracht is op te halen in de expositie.


Terug
Naar boven