ACTIVITEITEN > Toen
BRABANT VERZAMELD - tentoonstelling
04-03-2010 / 15-05-2010
De collectie F.J.M. van de Ven

Van de Ven poster (jpg)


Gezamenlijke tentoonstelling Museum Jan Cunen en Het Stadsarchief
De tentoonstelling 'Brabant verzameld - De collectie van F.J.M. van de Ven' toont de enorme reikwijdte van de verzameling die historicus F.J.M. van de Ven (Oss, 1932) van jongs af aanlegde. Aanvankelijk richtte hij zich met name op zijn geboorteplaats, maar later verbreedde zijn belangstelling zich tot heel Noord-Brabant. Ofwel het onderwerp betreft deze provincie, ofwel de vervaardiger of schilder is/was in Noord-Brabant geboren, werkzaam of woonachtig.
Een belangrijk deel van de schilderijen, etsen, foto's, manuscripten, cartografie en documentatie van de verzameling F.J.M. van de Ven is in 2009 met steun van Erfgoed Brabant en de Gemeente Oss verworven voor de collecties van Het Stadsarchief en Museum Jan Cunen. In een gezamenlijke tentoonstelling die op beide locaties wordt georganiseerd, zijn hoogtepunten uit deze belangrijke aanwinst te zien.

Van de Ven-1 (jpg)

Noord-Brabant in de kunst
Museum Jan Cunen toont onder meer werk van de van oorsprong Tilburgse kunstenaar Adriaan de Lelie (1755-1820), van de uit Schijndel afkomstige kunstenaar Jan Heesters (1893-1982) en van de in Berlicum woonachtige leden van de familie Knip. Van Bernard de Hoog (1866-1943) en Arthur Briët (1867-1939) zijn prachtige tekeningen verworven, die zijn gemaakt in het schilderachtige Brabantse dorp Heeze. Van Antoon Derkinderen (1859-1925) worden ontwerptekeningen voor de Bossche optocht ter gelegenheid van het 700-jarige bestaan van Den Bosch tentoongesteld. Daarnaast worden kaarten van de regio getoond, waaronder een zeldzame 17de-eeuwse kaart van het Maasland.

Oss en het Maasland
In het Stadsarchief wordt een selectie getoond uit het omvangrijke archief van Van de Ven over Oss en het Maasland. Daaronder bevindt zich een uniek fotoalbum van de Osse familie Jurgens met foto's van onder meer Willem Ivens (1849-1904), etsen van de dijkdoorbraken bij Lith en Kessel tijdens de watersnoodramp van 1855, een 19e eeuwse foto van het Zangkoor Grote Kerk Oss en talloze ansichten, kaarten, prenten en foto's van de dorpen aan de Maaskant.

Van de Ven1 (jpg)

De heer Van de Ven was jarenlang werkzaam als docent aan het Stedelijk Gymnasium te Den Bosch. Daarnaast bekleedde hij binnen het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen de functies van secretaris van de Historische Sectie en bibliothecaris. De heer Van de Ven is tevens bekend als auteur van talloze publicaties, waaronder 'Jurgens, generaties in beweging' en 'Vierduizend jaar Oss'.


Terug
Naar boven