ACTIVITEITEN > Toen
OPEN MONUMENTENDAG 2010
11-09-2010 / 12-09-2010

OMD folder 2010 (jpg)


Op Open Monumentendag staan duizenden monumenten in heel Nederland een dag of weekend lang gratis open voor publiek. De Open Monumentendag biedt daarmee iedereen de mogelijkheid om kennis te maken met monumenten en wil zo de belangstelling voor monumenten bij een breed publiek vergroten. De landelijke organisatie is in handen van de Stichting Open Monumentendag, die circa 350 deelnemende gemeentelijke comités ondersteunt.
Dit jaar vond de Open Monumentendag plaats op zaterdag 11 en zondag 12 september. Het thema was 'De smaak van de 19e eeuw'.

In de gemeente Oss én in Lith deden 33 monumenten mee aan de Open Monumentendag. Bij veel monumenten waren extra activiteiten. Ook reden er excursiebussen en pendelbusjes langs de monumenten. In totaal hebben ruim 2900 belangstellenden de Osse monumenten bezocht.

De charmante vestingstadjes Megen en Ravenstein trokken veel bezoekers met hun vele monumenten. Trekkers hierbij waren de kloostertuin De Hof van Lof in Megen met 140 personen en het Leerlooierijhuisje in Ravenstein met 369 bezoekers.
Bij zowel het Vorstengraf als Museum Jan Cunen in Oss was aandacht voor archeologie. Het monument bij het Vorstengraf trok in totaal ruim 80 belangstellenden, de tentoonstelling 'Onder Oss : Een archeologisch verhaal' in Museum Jan Cunen werd bekeken door circa 250 bezoekers. De jarige Osse molen Zeldenrust, die het 150-jarige bestaan vierde, werd bezocht door ruim 200 belangstellenden. Ook de kerken die in vele plaatsen de deuren openden, trokken in totaal honderden bezoekers.
Ook de excursiebussen, die voor het derde jaar met een gids langs diverse monumenten reden, trokken weer veel belangstellenden.


Terug
Naar boven