ACTIVITEITEN > Toen
OPEN MONUMENTENDAG 2011
10-09-2011 / 11-09-2011

OMD folder 2011 (jpg)

OMD folder 2011-1 (jpg)


Op 10 en 11 september vond de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. In de gemeente Oss deden hier 43 monumenten aan mee; 10 meer dan in 2010. Bij veel monumenten waren extra activiteiten zoals tentoonstellingen, rondleidingen, muziek en workshops. Ook reden er excursiebussen langs de monumenten en was er een fietsroute uitgezet. In totaal hebben ruim 3.900 belangstellenden dit weekend de Osse monumenten bezocht. Dit zijn 1.000 bezoekers meer dan vorig jaar. De Open Monumentendag in de gemeente Oss wordt gecoördineerd door het Stadsarchief Oss.

De vestingstadjes Megen en Ravenstein trokken veel bezoekers met hun vele monumenten. Trekkers hierbij waren de kloostertuin De Hof van Lof in Megen met 270 personen en het Leerlooierijhuisje in Ravenstein met 335 bezoekers. Er kwamen ook veel fietsers naar de monumenten. Dit was onder andere te danken aan de fietsroute in de brochure, maar natuurlijk vooral aan het mooie weer. Zo had het Erfgoedlokaal in Haren 180 bezoekers, waaronder veel fietsers. In Oss was er veel aandacht voor de schuilkelder, die alleen op zondag open was. Hier kwamen 400 mensen kijken. In het Stadsarchief en Museum Jan Cunen, waar op beide locaties de industrietentoonstelling 'Made in Oss. Van Vee tot MSD' te zien is, kwamen in totaal ongeveer 400 bezoekers. De toren van de Grote Kerk werd door 204 mensen beklommen. Ook diverse 'nieuwkomers' deden het goed, zoals La Petite Galerie, gevestigd in een zeventiende-eeuwse stadsboerderij in Megen, waar 160 bezoekers verwelkomd werden.

Scholen en monumenten
De monumenten in de gemeente Oss deden voor het derde jaar mee aan het landelijke project 'Klassendag Open Monumentendag'. Dit educatieve project is bedoeld voor de hoogste groepen van de basisscholen. Zij konden de vrijdag voorafgaand aan de Open Monumentendag een monument bezoeken. In totaal brachten 10 groepen van scholen uit de gemeente met groep 7 of 8 een bezoek aan een monument.

Meer monumenten
Elk jaar zijn er meer monumenten in de gemeente Oss voor publiek geopend. Beheert u zelf een monument en wilt u dit openstellen tijdens de Open Monumentendag? Neem dan contact op met het Stadsarchief: 0412 629101 of via de mail: stadsarchief@oss.nl.


Terug
Naar boven