ACTIVITEITEN > Toen
MADE IN OSS - VAN VEE TOT MSD - tentoonstelling
26-06-2011 / 30-12-2011

Tent Made in Oss Logo2-1 (jpg)


De rookworst van Unox, de anticonceptiepil van Organon, een kamerbreed tapijt van Desso zijn enkele van de vele sterke merken uit de rijke industriële geschiedenis van Oss. Waar eerst de veeteelt overheerste, kreeg in de 19de eeuw de industrie de overhand.
"Made in Oss, van vee tot MSD" vertelde het verhaal van de industriële geschiedenis van Oss. De tentoonstelling vond zowel in het Stadsarchief Oss als Museum Jan Cunen plaats. Aan de hand van affiches en verpakkingen, wandschilderingen en stadswandelingen langs de oorspronkelijke vestigingen van de Osse fabrieken kwam de geschiedenis tot leven.

Het verhaal van de industriële geschiedenis van Oss
Oss kent een rijke historie als het om industrie gaat. Van oorsprong overheerst in de regio de veeteelt, maar vanaf het eind van de 19de eeuw ontstaan in Oss bedrijven waarvan sommige zijn uitgegroeid tot internationaal niveau. In de 19de eeuw is Oss het marktcentrum voor de verre omgeving waar vooral veel boter en vee verhandeld worden. Rond dat vee groeit ook de industrie. In 1871 begint boterhandelaar Jurgens margarine (indertijd kunstboter genoemd) te produceren, een jaar later gevolgd door concurrent Van den Bergh. Twee vergelijkbare bedrijven in dezelfde stad was voor Oss geen uitzondering. Concurrentie speelde ook in andere takken van de industrie een belangrijke rol. De vleesverwerkende bedrijven Hartog en Zwanenberg groeiden, letterlijk naast elkaar, uit tot enorme bedrijven. En ook in de latere tapijtindustrie gingen de bedrijven Bergoss en Desso de strijd aan met elkaar.

Met de groei van de industrie groeide ook de stad. Er werden arbeiderswijken gebouwd voor de werknemers en grote villa's voor de fabrikanten. Echter, veel van de oude industriële panden zijn om verschillende redenen niet meer in het huidige straatbeeld terug te zien. In een aan de tentoonstelling gerelateerde presentatie in het Stadsarchief wordt getoond waar deze fabrieken oorspronkelijk stonden en wat daar nu voor in de plaats is gekomen.

In de tentoonstelling werd de ontwikkeling van de verschillende bedrijven ten opzichte van elkaar worden getoond aan de hand van vele foto's en objecten zoals affiches, advertenties en verpakkingen van producten, aangevuld met interviews en filmbeelden. Niet alleen de grote bedrijven die hierboven worden genoemd kregen een plek; er was in de tentoonstelling ook aandacht voor anderen bedrijven.

Tent Made in Oss Collage1 (jpg)
Tent Made in Oss Collage2 (jpg)


Terug
Naar boven