ACTIVITEITEN > Toen
OSSE CRIMINALITEIT - kleinschalige tentoonstelling
20-09-2011 / 10-12-2011

Criminaliteit Oss 15 centenkrantje (jpg)


In het Stadsarchief was tot en met zaterdag 10 december in de studiezaal de kleinschalige tentoonstelling "Osse crimimaliteit in de pers" te zien.

In 1893 kreeg Oss een slechte naam door een serie aanslagen op fabrieksopzichters en met name door de moord op wachtmeester Hoekman. Landelijke kranten volgden de rechtzaak rond de moord, waarvoor uiteindelijk vier Ossenaren werden berecht. Bij het Stadsarchief zijn een aantal kopieën te zien van de Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche courant, die toentertijd berichtte over deze rechtzaak.
In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw kreeg Oss opnieuw te maken met buitensporige criminaliteit. Ditmaal stuurden zelfs buitenlandse kranten verslaggevers naar Oss om te berichten over de branden, inbraken en moorden. De Paris-Soir bracht een hele artikelserie over met de titel "Le sang sur le tulips" (Bloed op de tulpen). Er kwam een geïllustreerd blaadje uit met foto's van de 'crime scenes' en de daders. Voor 15 cent was het allemaal te bekijken.
"Schandaal in Oss" kopte Zwart Front, "Wij eischen licht" riep het weekblad van de NSB. De Telegraaf, De Stad Oss, de katholieke Maasbode en het staatkundig gereformeerde dagblad De Banier; allemaal schreven zij erover.

Criminaliteit Oss Zwart Front (jpg)
Foto: Zwart Front, 1938.

Criminaliteit Oss Weekblad NSB (jpg)
Foto: Weekblad voor de NSB in Nederland, 1939.


Terug
Naar boven