ACTIVITEITEN > Toen
DONKER OSS
23-02-2012 / 23-02-2012
lezing en filmvertoning

De Speurder - Donker Oss_klein (jpg)


'Donker Oss' is een documentaire film over de criminele geschiedenis van de stad Oss. Waardoor is de Osse criminaliteit ontstaan? De vraag wordt in de documentaire vanuit veel verschillende perspectieven benaderd: van commentaren uit de sensatie-pers tot de criminologie, tot de herinneringen van (kinderen van) betrokkenen. Ingegeven door een persoonlijke fascinatie heeft regisseur Luuk Bouwman - zelf geboren in Oss - uitvoerig research gedaan naar het Osse verleden. Het onderzoek leidde onder andere tot in North Dakota, waar de nazaten van de in Oss beruchte 'Baron' wonen (verdacht van grafschennis op het graf van de vermoorde Hoekman). De titel van de documentaire is ontleend aan het boekje 'Donker Oss' - een sensatie uitgave van J. de Speurder uit de jaren dertig - dat veelvuldig clandestien is herdrukt in Oss.

Deze documentaire is eind 2011 in Museum Jan Cunen en de Groene Engel door duizenden bezoekers bekeken. Bouwman heeft in het Stadsarchief onderzoek gedaan voor deze documentaire. Op donderdagavond 23 februari wordt eerst de documentaire vertoond (van ca. 70 minuten). Daarna zal Luuk Bouwman de totstandkoming van zijn werk toelichten. Hierbij laat hij ook fragmenten zien die de documentaire niet gehaald hebben.
Kijk voor meer infromatie over de documentaire op de website van Donker Oss.

De filmavond start op 23 februari om 19.30 uur in het Stadsarchief en duurt tot ca. 22.15 uur. Reserveren voor deze avond is verplicht in verband met het aantal beschikbare plaatsen. Entree is gratis.


Terug
Naar boven