ACTIVITEITEN > Toen
WINTERKOST
27-01-2012 / 23-03-2012
Tentoonstelling

TentoonstellingDaanScholte_klein (jpg)


Vanaf 27 januari tot en met 23 maart 2012 was de tentoonstelling Winterkost te bezoeken. Deze kleinschalige expositie laat diverse voorwerpen uit de collectie van het archief zien, zoals foto's, krantenartikelen en reclames en verpakkingen van winterse voedingsmiddelen. Ook wordt een aantal bruiklenen van het Katholiek Documentatiecentrum (KDC) uit Nijmegen getoond.

Winterse taferelen
Op de fotowand in de entreeruimte van het archief zijn fraaie winterse taferelen te zien. Veel van deze foto's zijn gemaakt door persfotograaf Daan Scholte (1907 - 1973). Uit zijn werk blijkt dat er tussen 1945 en midden jaren zestig aardig wat koude winters met sneeuw en ijs zijn geweest, zoals in 1947, 1953, 1954, 1956 en 1963. De winter van 1962/1963 staat bekend als de "winter alle winters". Het was de koudste winter van de vorige eeuw. De Noordzee was deels bevroren, net als het IJsselmeer. De twaalfde Elfstedentocht, die op 18 januari 1963 werd gehouden, was de meest barre Elfstedentocht van allemaal.
In deze foto's zijn de leuke aspecten van de koude winters te zien, zoals de sneeuw- en ijspret op de Maas en bij Sportpark de Rusheuvel, maar ook de minder prettige kanten van de kou, zoals auto's die vastzitten in een dik pak sneeuw.

Osse kost
Elk seizoen kent eigen gerechten en voedingswaren. In de winter mag het allemaal wat zwaarder zijn; stamppotten, erwtensoep, rookworst. Of er komen rond de feestdagen juist deftige diners en gezellige borrelhapjes op tafel. In Oss is de basis gelegd voor de multinational Unilever en het merk Unox. In de collectie van het Stadsarchief zijn foto's en archiefstukken, maar ook vele etiketten, verpakkingen en reclames opgenomen van producten van Unilever en de Osse voorgangers; Hartog en Zwanenberg. Voor deze tentoonstelling is een keuze gemaakt uit dit materiaal, dat dateert vanaf de jaren dertig tot aan de jaren negentig van de vorige eeuw. De reclames zijn niet alleen winters en eetlustopwekkend, maar geven vaak ook mooi de tijdgeest weer.


Terug
Naar boven