ACTIVITEITEN > Toen
VOETBAL IN OSS... MEER DAN EEN SPELLETJE
24-04-2012 / 27-07-2012
tentoonstelling

tentoonstelling_Voetbal_DSN0029_00929_klein (jpg)


Voetbal in Oss... Meer dan een spelletje
De oudste nog bestaande voetbalvereniging in de gemeente Oss is Oss 20, opgericht in 1920. Maar al in 1892 was er een voetbalelftal dat door de margarinefabrikant Jurgens was opgericht. Er wordt hier in de regio dus al meer dan een eeuw lang gevoetbald.

Voetbal is voor veel mensen meer dan sport of een spelletje. Voetbal kan heel sociaal zijn, zeker in kleinere plaatsen is het verenigingsleven een samenbindend element. Soms is voetbal ook strijd, zoals bij de wedstrijden tussen Berghem Sport en Herpina. Voetbal is clubliefde, euforie, geloof. En het levert regelmatig mooie 'plaatjes' op, zoals in deze tentoonstelling te zien is.

De tentoonstelling 'Voetbal in Oss... Meer dan een spelletje' bracht de nog bestaande voetbalverenigingen in de huidige gemeente Oss in beeld. Dit zijn maar liefst 19 clubs. Ook werden er historische foto's getoond, voornamelijk afkomstig uit de jaren vijftig en zestig, van persfotograaf Daan Scholte. Er is gebruik gemaakt van de collectie van het Stadsarchief Oss en van de particuliere collectie van voetballiefhebber en -verzamelaar Gerrie van der Heijden. Hiernaast hebben diverse voetbalverenigingen zelf materiaal aangeleverd.
De tentoonstelling was te zien van dinsdag 24 april tot en met vrijdag 27 juli 2012.


Terug
Naar boven