ACTIVITEITEN > Toen
FILMMIDDAGEN ISM FILMCLUB OASE
17-01-2013 / 24-01-2013
met o.a.films over het ziekenhuismuseum en Marag

Activiteiten_hoezenvanfilms_Oase (jpg)


Op donderdagmiddag 17 en 24 januari organiseerden filmclub Oase en Stadsarchief Oss een filmmiddag. Beide middagen waren een groot succes en waren in een paar dagen geheel volgeboekt.
De ophef over het eventueel verdwijnen van de collectie van het ziekenhuismuseum in Ziekenhuis Bernhoven, waar een van de films over ging, is mede te danken aan deze filmmiddagen.

Er werden vier korte films getoond die filmclub Oase gemaakt heeft: Van Annaziekenhuis tot Bernhoven, De magie van een eenvoudige lap, D'n Ossenaar vruuger en Dynamisch Oss. De makers van de films geven hierbij een korte toelichting. Het programma start om 16.00 uur en duurt tot ca. 17.30 - 17.45 uur. Entree en een kopje koffie in de pauze is gratis, reserveren is verplicht in verband met het beperkte aantal plaatsen.

Vier Osse films
1. 'Van Annaziekenhuis tot Bernhoven'. Deze film uit 2012 gaat over het museum van ziekenhuis Bernhoven in Oss. Aan de hand van historische voorwerpen uit de geschiedenis van het ziekenhuis, dat begon als het St. Annaziekenhuis aan de Begijnenstraat, wordt de kijker meegenomen op een historische reis van 100 jaar ziekenhuishistorie in Oss. Initiatiefnemer van deze film is Theo Hooymans van filmclub Oase. Met de verhuizing van Bernhoven naar Uden, verdwijnt ook het museum van het ziekenhuis. Hooymans betreurde dit, en besloot samen met andere clubleden deze geschiedenis vast te leggen. Zij vonden George van de Velden, die jarenlang als gynaecoloog aan het Osse ziekenhuis was verbonden, bereid om het verhaal te vertellen. Deze film is ter plekke te koop voor 7 euro. Deze film is ook te bestellen bij de maker Theo Hooymans: cthooymans@home.nl
2. 'De magie van een eenvoudige lap'. Poppentheater MARAG is een begrip in Oss en omstreken. In deze film van Hans van Hest en Jo Verbruggen vertellen de oprichters Agnes Huygen en Margriet Pullens bevlogen over hun 40-jarig bestaan als poppenspeelsters. Hun verhaal wordt afgewisseld met talrijke beelden uit heden en verleden. Deze film heeft in 2012 de eerste prijs gewonnen bij een wedstrijd van NB80, waarbij de Brabantse filmclubs aangesloten zijn.
3. 'D'n Ossenaar vruuger'. De geschiedenis van Oss wordt getoond aan de hand van een tweegesprek tussen wijkagent Brans en huisarts Fontein, met gebruik van authentieke filmbeelden. Deze film is gemaakt in 1999, bij de viering van 600 jaar stadsrechten van de stad Oss.
4. 'Dynamisch Oss'. Een samenspel van beeld en geluid uit 1982 over de bedrijvigheid in Oss.

Filmclub Oase
De Osse Filmclub Oase bestaat al ruim 40 jaar en leert mensen beter te filmen. De leden geven elkaar advies, feedback en praktische tips. Oase staat voor Osse amateur smalfilm en video enthousiasten. Kijk voor meer informatie op de website.


Terug
Naar boven