ACTIVITEITEN > Toen
HET OSS VAN CHARLES ESTOURGIE
10-06-2014 / 14-09-2014
architectuurtentoonstelling

Act-Estourgie_Gemeentehuis_12 (jpg)


Vanaf 10 juni is in de entreeruimte van het Stadsarchief de architectuurtentoonstelling 'Het Oss van Charles Estourgie' te zien. Estourgie heeft begin twintigste eeuw diverse bekende gebouwen in Oss ontworpen, zoals de Groene Engel en villa's aan de Dr. Hermanslaan. Maar hij ontwierp ook hele wijken met arbeiderswoningen en hij heeft een bijzonder uitbreidingsplan voor Oss gemaakt. Van dit alles zijn tekeningen en foto's uit de collectie van het Stadsarchief Oss, het Brabants Historisch Centrum en het Regionaal Archief Nijmegen te zien. De tentoonstelling is te zien tot en met de open Monumentendag op 13 en 14 september.

Uitbreidingsplan voor Oss
Wie zich verdiept in de ontwikkeling van Oss als stad ontdekt een rijke geschiedenis. Een geschiedenis die ver terug gaat, maar die niet heeft geleid tot een historisch stadsbeeld zoals we dat van veel andere steden kennen. Oss oogt toch vooral als een moderne stad. Maar wel met een historische achtergrond. Bij een verkenning van oude plannen en ideeën die in de loop der tijd voor Oss geschetst zijn, springt één plan er in het bijzonder uit; een opvallende visie uit 1918 van architect Charles Estourgie (1884 -1950). Dit Uitbreidingsplan valt op door het optimisme, door het detailniveau, door de parallel met uitbreidingsplannen elders uit dezelfde tijd en door de ambachtelijke tekenwijze.
Ook heeft Estourgie, geboren in Amsterdam, gebouwen en wijken voor Oss ontworpen, zoals de Groene Engel (oorspronkelijk het kantoor van de margarinefabriek van Jurgens), de Villawijk bij de Dr. Hermanslaan en woningbouw in de Kortfoort en het Vierhoekje.

In de tentoonstelling 'Het Oss van Charles Estourgie. Het ideale stadsbeeld en de ambachtelijke architectuur van een bevlogen architect' en het bijbehorende gratis tentoonstellingsboekje wordt zowel aandacht besteed aan zijn planvorming als de wijken en gebouwen die hij in Oss heeft gecreëerd.


Terug
Naar boven