ACTIVITEITEN > Toen
OPEN MONUMENTENDAG 2014
13-09-2014 / 14-09-2014

OMD DEURSEN St. Rochuskapel (jpg)


Op zaterdag 13 en zondag 14 september vindt de jaarlijkse Open Monumentendag weer plaats. Het thema is dit jaar 'Op Reis'. Kom ook kijken naar en binnen in de vele monumenten die de gemeente Oss rijk is. Bij veel monumenten is iets extra's te doen; rondleidingen, stads- en dorpswandelingen door Ravenstein, Megen, Lith en Geffen, fietstochten door Berghem en Maren-Kessel, live muziek bij de Oude Pastorie in Macharen. Ook zijn er weer twee gratis busexcursies. Bovendien sluit Geffen dit jaar al aan bij de gemeente Oss, als voorloper op de herindeling in 2015.
Het Stadsarchief coordineert deze dagen in samenwerking met vele vrijwilligers, monumenteneigenaren en historische verenigingen.
De folder met het uitgebreide aanbod is hier als pdf-bestand te downloaden en is verkrijgbaar bij het Stadsarchief, de VVV Oss, het Toeristisch Informatiepunt Ravenstein, het Toeristisch Informatiepunt Megen, de bibliotheken in Oss en veel van de deelnemende monumenten. Ook op de landelijke site van de Stichting Open Monumentendag is veel informatie te vinden over de deelnemende monumenten.

Busexcursie
Op zaterdag 13 september rijdt om 10.00 uur en 13.00 uur een excursiebus langs verschillende monumenten in de gemeente Oss. Op de bus is een gids aanwezig die tijdens de rit informatie geeft over de monumenten en andere wetenswaardigheden. Er wordt onderweg ook bij diverse monumenten een stop gemaakt. Hier wordt een rondleiding door het monument gegeven. Ook de route zelf, door het mooie landelijke gebied van de gemeente Oss, is de moeite waard.
De busexcursie van 10.00 uur gaat naar Geffen. Hier wordt een wandeling gemaakt en worden diverse monumenten bezocht. Op de terugweg is er gelegenheid om de Grote Kerk in Oss te bezoeken.
De busexcursie van 13.00 uur start met een rondleiding door de recent gerestaureerde Bergoss-villa in Oss. Vanaf daar gaat de bus naar het Erfgoedlokaal in Haren. Tenslotte wordt gestopt in Lith voor een dorpswandeling en/of een bezoek aan de Heemkamer.

  • Deelname aan de busexcursie is gratis.
  • Reserveren is verplicht in verband met het beperkte aantal plaatsen. Dit kan telefonisch of via internet bij de VVV, Spoorlaan 24 in Oss. Tel: 0412 - 633 604, www.vvvoss.nl. De VVV is geopend op maandag van 13.00 tot 16.00 uur en van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Tijdig reserveren wordt aanbevolen.
  • Het start- en eindpunt van de ochtendbus is het VVV-kantoor, Spoorlaan 24 in Oss.
  • Het startpunt van de middagbus is de Bergossvilla, Bram van den Berghlaan 22 in Oss. Eindpunt is het VVV-kantoor, Spoorlaan 24 in Oss.
  • De ochtendexcursie duurt ongeveer 3 uur, de middagexcursie 3,5 uur.
  • Voor koffie/thee wordt onderweg gezorgd.
  • In verband met het beperkte aantal plaatsen kan er per reservering voor maximaal 4 personen gereserveerd worden.

Terug
Naar boven