ACTIVITEITEN > Toen
TENTOONSTELLING VLUCHTOORD UDEN 1914-1918
19-04-2016 / 11-06-2016
Vluchtelingen toen en nu

 

Act_vluchtoorduden_Eten (jpg)


In het Stadsarchief Oss was van 19 april tot en met 11 juni de tentoonstelling te zien: Vluchtoord Uden 1914 - 1918; vluchtelingen toen en nu. Deze kleinschalige expositie was opgezet in samenwerking met de Heemkundekring Uden.

Ruim een eeuw geleden, in 1914, brak de Eerste Wereldoorlog uit. Een miljoen Belgische vluchtelingen zochten een veilig heenkomen in het neutrale Nederland. Een groot deel van de vluchtelingen ging al vrij snel weer terug, maar er bleven zo'n 100.000 personen achter die niet naar België terug konden gaan. Uden, dat toen ongeveer 6.000 inwoners telde, kwam in beeld als één van de drie gemeenten voor opvang. In december 1914 begon op de Udense hei de bouw van een Belgisch dorp, waar maar liefst 10.000 vluchtelingen opgevangen konden worden. Door middel van maquettes, foto's, voorwerpen en teksten wordt in de tentoonstelling een beeld geschetst van het dagelijks leven in het Vluchtoord. Thema's hierbij zijn: Wonen, kleding, eten, werken en vrije tijd.
Door middel van actuele Osse foto's die gemaakt zijn in de noodopvang tegenover de bibliotheek, werd aandacht besteed aan en een link gelegd met het huidige vluchtelingenvraagstuk.

Lezing en rondleidingen
Bij deze expositie, die eerder in Uden te zien was, werden verschillende activiteiten georganiseerd. Op donderdagavond 28 april om 19.30 uur gaf Henk Hellegers een lezing. Hij heeft in 2015 de publicatie 'Van heidegrond tot Vluchtoord Uden' geschreven. Tevens is hij burgemeester van Uden. Hij besteedde niet alleen aandacht aan de Belgische vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog, maar keek ook naar de hedendaagse situatie.

Op woensdagmiddag 11 mei en donderdagmiddag 9 juni om 14.00 uur gaf Jacqueline van Driel van de Heemkundekring Uden een inleiding over en rondleiding langs de tentoonstelling.

 


Terug
Naar boven