ACTIVITEITEN > Toen
Leo van den Bergh - Geboren fotograaf
23-08-2016 / 08-10-2016
fototentoonstelling

 

Osse kameraden onderweg, verkleind, 25-12-1937. (LBN060410) (jpg)


Vanaf 23 augustus tot en met 8 oktober 2016 was in het Stadsarchief Oss de fototentoonstelling 'Leo van den Bergh - Geboren fotograaf' te zien.

Veel Ossenaren zullen bekend zijn met de foto's van Leo van den Bergh (1912-2009), de eerste beroepsfotograaf van Oss. Niet alleen door zijn fotowinkel op de Heuvel, waar menige inwoner van de stad zijn pasfoto's liet maken, maar vooral ook door de foto's die hij maakte van de oorlogsjaren en de bevrijding. Hij had zich kort voor de Tweede Wereldoorlog toegelegd op de fotografie.

01. Portretfoto Leo van den Bergh (jpg)

Hoewel Leo van den Bergh in 1977 officieel met pensioen ging, was hij tot maart 2007, toen de zaak op de Heuvel sloot, bijna dagelijks in de winkel te vinden. Was hij niet in de winkel, dan maakte hij reizen om ook de wereld buiten Oss op de gevoelige plaat vast te leggen. Van deze fotoseries maakte hij afdrukken die in de zaak werden tentoongesteld. Leo van den Bergh wist niet alleen de actualiteit te vangen, maar had ook een scherp oog voor compositie en esthetiek. Zijn foto's lijken het werk van een geboren fotograaf.

Megen_LvdB_verkleind_LBN070318 (jpg)

Drie jaar na zijn overlijden, in 2012, schonk zijn familie zijn negatieven en prints aan het Stadsarchief Oss. De afgelopen jaren is een deel van zijn collectie gedigitaliseerd. In de tentoonstelling 'Leo van den Bergh - Geboren fotograaf' toont het Stadsarchief afdrukken van zijn grootbeeld negatieven. Dit zijn voornamelijk prachtige beelden uit Oss en omgeving uit de jaren veertig en vijftig, maar ook plaatsen als Nijmegen en Keulen komen in beeld. Dit is slechts een kleine greep uit zijn omvangrijke oeuvre.


Terug
Naar boven