ACTIVITEITEN > Toen
ACHTERGELATEN ERFGOED/HERITAGE LEFT BEHIND
11-10-2016 / 07-01-2017
tentoonstelling samen met Erfgoed Brabant

 

Activitieten_beeldmerk_achtergelaten-erfgoed (jpg)


De tentoonstelling 'Achtergelaten erfgoed - Heritage left behind' haakte in op een actueel thema: wat betekent het als je moet vluchten uit je land en daarbij je erfgoed moet achterlaten? Deze tentoonstelling was te zien van 11 oktober 2016 tot en met 7 januari 2017.
Erfgoed Brabant stelde rondom dit thema een reizende fototentoonstelling samen met de archeologen Khaled Hiatlih en Rasha Hakki, die Syrië door de oorlog moesten ontvluchten. Het fotomateriaal dat zij, in samenwerking met het Syrische Directorate-General of Antiquities and Museums (DGAM) hebben verzameld, laat zien hoe Syriërs omgaan met de beschadiging van hun erfgoed door gevechtshandelingen, moedwillige vernietiging en plundering. Welke impact hebben de burgeroorlog en de aanvallen op het Syrische erfgoed op lokale gemeenschappen? De Syrische foto's worden tentoongesteld samen met foto's en archiefmateriaal uit het Stadsarchief Oss ten tijde van drie oorlogen: de hertogelijke oorlogen in de middeleeuwen, de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. Het historische materiaal geeft een beeld van de impact van drie oorlogen op Oss en zijn bevolking. Deze tentoonstelling was ook in Eindhoven en Heusden te zien.

Opening en lezing
De tentoonstelling werd op donderdag 20 oktober om 19.30 uur onder grote bealngstelling officieel geopend. Na het openingsprogramma met de Syrische archeoloog Khaled Hiatlih, Jurgen Pigmans (Stadsarchief Oss) en Patrick Timmermans (Erfgoed Brabant), zal de Syrische archeologe Rasha Hakki de lezing 'Struggling to survive a brutal war in Syria' houden. Hierna zal zij nog kort iets vertellen over de Syrische eetcultuur. Na de lezingen kunt u onder het genot van een drankje en een Syrisch hapje de tentoonstelling bezichtigen.

Oproep: Wat laat jij achter, wat neem jij mee?
Wij willen graag een bijdrage van de inwoners van de gemeente Oss aan deze tentoonstelling toevoegen.  Wat zou jij doen als jij ineens uit Oss weg zou moeten?

Onze vragen aan jou zijn:

1.       Als je moet vluchten, wat neem dan zeker je mee?

2.       Wat zou je, met pijn in hart, achter (moeten) laten?

3.       Waarom zou je deze keuze maken?

Praktische punten:

  • Breng dit voorwerp of deze voorwerpen, of een foto ervan, op dinsdag 4, woensdag 5 of donderdag 6 oktober 2016 tussen 11.00 en 17.00 uur naar het Stadsarchief, Raadhuislaan 10 (in de Bibliotheek) in Oss.
    De voorwerpen worden met je naam en toelichting erbij tijdens de tentoonstelling in een afgesloten vitrine getoond.
  • Schrijf hierbij een motivatie van ongeveer 100 - 200 woorden en mail deze aan: informatie@stadsarchiefoss.nl
  • Vermeld je naam, woonplaats en leeftijd en e-mailadres hierbij.
  • We ontvangen heel graag echte voorwerpen. Maar als het alleen om foto's gaat, kun je ons ook mailen, voor 6 oktober: informatie@stadsarchiefoss.nl. De foto moet een jpg of tif-bestand zijn, van minimaal 200 dpi. De tekst moet tussen de 100 en 200 woorden zijn.

Kinderactiviteiten: mozaieken en kalligrafie
In de herfstvakantie, op donderdagmiddag 27 oktober, was er om 14.00 uur een workshop mozaieken voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. De workshop duurt maximaal 1,5 uur. Op 28 december, in de kerstvakantie, was er een workshop kalligrafie voor kinderen. Beide workshops waren helemaal volgeboekt.

 


Terug
Naar boven