ACTIVITEITEN > Toen
FOTOTENTOONSTELLING VAN TOEN NAAR NU
10-01-2017 / 19-03-2017
Werk van Frédèrique Niewöhner

02_Heuvelstraat2_klein (jpg)


De foto-tentoonstelling 'Van Toen naar Nu' liet een artistieke combinatie zien van oude en nieuwe foto's van Oss gemaakt door Frédèrique Niewöhner. Deze tentoonstelling was te zien van 10 januari tot en met 19 maart 2017.

Frédèrique Niewöhner is geboren in 1995 te Berghem. Zij is tweedejaars studente aan de Fotovakschool te Boxtel.

Jaren geleden begon Frédèrique al in haar eigen omgeving landschappen en macro's te fotograferen. Vele uren zijn doorgebracht op knieën, met laarzen vol modder, al turend door de zoeker van de camera, wachtend op het juiste moment. Zij was altijd al gefascineerd door oude foto's en afdrukmethoden, zoals de Daguerreotypie. Op dit gebied heeft zij diverse workshops gevolgd en is zij nog lang niet uitgeleerd.

Voor een opdracht van haar studie aan de Fotovakschool raakte Frédèrique geïnspireerd door Osse foto's van toen. Hiervoor zocht zij contact met het Stadsarchief. Deze foto's wilde zij in de huidige tijd proberen te plaatsen. Door goed te kijken naar deze foto's, heeft zij geprobeerd vanuit precies hetzelfde standpunt, in het heden, deze foto's opnieuw te maken. Op deze manier heeft Frédèrique unieke beelden van Oss in een nieuw tijdsbeeld gecreëerd.

Beeldcollectie Stadsarchief

Een van de belangrijkste onderdelen van de collectie van het Stadsarchief Oss, is de beeldcollectie. In deze collectie zitten ruim 500.000 beelddragers; foto's, dia's, negatieven en ansichtkaarten. Hierop is onder andere van het Oss van vroeger te zien. Deze collectie wordt stap voor stap gedigitaliseerd, beschreven en beschikbaar gesteld via internet.

"Het Stadsarchief werkt graag samen met het onderwijs en met studenten. Daarom stelden wij met plezier onze beeldcollectie ter beschikking voor deze studie-opdracht en leverden we de faciliteiten voor een kleinschalige expositie. Frédèrique geeft met 'Van Toen naar Nu' een frisse en artistieke kijk op Oss en onze foto's. U zult zien dat in Oss de tijd niet heeft stilgestaan."

 


Terug
Naar boven