ACTIVITEITEN > Toen
FOTOKIJKOCHTENDEN LEO VAN DEN BERGH
17-02-2017 / 24-03-2017

03. (LBN090195) PERS (jpg)


Leo van den Bergh
Veel Ossenaren zullen bekend zijn met de foto's van Leo van den Bergh (1912-2009). Niet alleen door zijn fotowinkel op de Heuvel, waar menig inwoner van de stad zijn pasfoto's liet maken, maar vooral ook door de foto's die hij maakte van de oorlogsjaren en de bevrijding; hij had zich kort voor de Tweede Wereldoorlog toegelegd op de fotografie.

Hoewel Leo van den Bergh in 1977 officieel met pensioen ging, was hij tot maart 2007, toen de zaak op de Heuvel sloot, bijna dagelijks in de winkel te vinden. Was hij niet in de winkel, dan maakte hij reizen om ook de wereld buiten Oss op de gevoelige plaat vast te leggen. Van deze fotoseries maakte hij afdrukken die in de zaak werden tentoongesteld. Leo van den Bergh wist niet alleen de actualiteit te vangen, maar had ook een scherp oog voor compositie en esthetiek.

02. (LBN060533) PERS (jpg)

Fotokijkochtenden
De informatie die Leo van den Bergh bij zijn negatieven en in zijn albums achterliet, is helaas zeer summier. Het Stadsarchief Oss organiseerde daarom in fabruari en maart 2017 zes openbare fotokijkochtenden. Hierop werden een selectie van de gedigitaliseerde grootbeeldnegatieven getoond die Leo van den Bergh in de jaren dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw heeft gemaakt. De achtergrondinformatie die tijdens deze bijeenkomsten wordt verzameld, zal gebruikt worden voor een nieuw fotoboek. Deze fotokijkochtenden vonden plaats op vrijdagochtend, van 11.00-12.30 uur, op de tweede verdieping van de Osse bibliotheek (Raadhuislaan 10). Deze ochtenden waren een groot succes, zowel qua bezoekersaantal, als wat betreft de informatie die hier uit kwam.


Terug
Naar boven