ACTIVITEITEN > Toen
OPEN MONUMENTENDAG 2009
12-09-2009 / 13-09-2009

OMD folder 2009 (jpg)


Op 12 en 13 september 2009 vond de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. In de gemeente Oss deden hier 29 monumenten aan mee.

De tentoonstelling ‘Megen op de Kaart’ in Acropolis, georganiseerd door de heemkundekring van Megen, trok maar liefst 700 bezoekers. 192 mensen hebben de toren van de Grote Kerk in Oss beklommen, 250 mensen bezochten de kloostertuin Hof van Lof in Megen en 100 belangstellenden bekeken de tentoonstellingen en het pand van het Stadsarchief in Oss. Bij Museum Jan Cunen in Oss trokken met name de rondleidingen en de nieuwe activiteit ‘MJCtv’, waarbij filmpjes over de kunstwerken op een Ipod te zien zijn, nieuwsgierige bezoekers. Nieuwe deelnemers waren dit jaar onder andere het recent geopende Leerlooiershuisje in Ravenstein met 240 bezoekers en de Oude pastorie in Macharen met ruim 100 belangstellenden. Ook in de diverse kerken in de gemeente kwamen tientallen mensen een kijkje nemen.

De molenfietsroute, die op zaterdag werd gepresenteerd, werd enthousiast onthaald. De molens, waar veel extra activiteiten waren, trokken honderden mensen en de duizend exemplaren van de fietsroute zijn vrijwel allemaal in dit weekend al uitgedeeld. De excursiebussen, die langs diverse monumenten reden, zaten geheel vol met circa 200 belangstellenden. De pendelbusjes die dit jaar voor het eerst ingezet werden, en waarmee mensen zelf hun route langs de monumenten konden bepalen, trokken helaas minder geïnteresseerden.

Educatie & monumenten
Vanuit het landelijk comité Open Monumentendag werd dit jaar voor het eerst een educatief project voor basisscholen georganiseerd. Hierbij kregen de hoogste groepen van de basisscholen een lespakket en konden zij op de vrijdag voorafgaand aan de Open Monumentendag een monument bezoeken. Oss was één van de vijf gemeenten in Nederland die met deze pilot meededen. In totaal brachten vijf scholen uit Oss, Ravenstein en Macharen met groep 7 of 8 een bezoek aan een monument. Volgend jaar zal dit project uitgebreid worden.


Terug
Naar boven