ACTIVITEITEN > Toen
PANORAMA SCHOLTE - tentoonstelling
10-02-2009 / 18-04-2009

Panorama Scholte1 (jpg)

Panorama Scholte2 (jpg)

Panorama Scholte3 (jpg)


Van 10 februari tot en met 18 april 2009 was in het Stadsarchief in de entreeruimte de tentoonstelling ‘Panorama Scholte' te bezichtigen.

Daan Scholte (1907 – 1973) was freelance fotograaf en was als persfotograaf verbonden aan het ‘Dagblad voor Oss en Omstreken’, dat in 1959 opging in het ‘Brabants Dagblad’. In deze tentoonstelling stonden de panoramafoto’s van Daan Scholte centraal. Tegenwoordig is het met behulp van digitale camera’s en de computer gemakkelijk om panormafoto’s te maken, maar in de jaren waarin Scholte fotografeerde, was dat nog ongebruikelijk. Hij maakte meerdere foto’s van een plek of gebeurtenis, waaruit met veel knip- en plakwerk een panoramafoto werd samengesteld. Op de panormafoto’s die in het Stadsarchief getoond werden, zijn Osse taferelen uit eind jaren veertig en begin jaren vijftig te zien, zoals het oude zwembad aan de Macharenseweg, de bouw van de Maycretewoningen bij de watertoren en de uitvaart van pastoor Vissers. Voor alle bezoekers was een gratis informatieboekje aanwezig.

Tienduizenden negatieven
Het Stadsarchief heeft een uitgebreide beeldcollectie met foto’s, ansichtkaarten en negatieven van Oss en omgeving. Een belangrijk onderdeel hierbinnen is de collectie negatieven van persfotograaf Daan Scholte. Deze collectie omvat de periode 1945 – 1966, de tijd van de wederopbouw. In totaal bezit het Stadsarchief 48.500 negatieven van Daan Scholte. Vele jaren na zijn dood werd deze collectie overgedragen aan Museum Jan Cunen, waar het Stadsarchief sinds juni 2007 deel van uitmaakt. Bij deze overdracht bleek dat er helaas geen beschrijvingen waren van wat, wanneer en waar was gefotografeerd. Via een grote groep vrijwilligers (‘De Daan Scholte-groep’) uit het gehele Maasland, is een inventarisatie van de negatieven gaande.


Terug
Naar boven