ACTIVITEITEN > Toen
ORGANON IN OSS - tentoonstelling
04-09-2009 / 05-12-2009

Organon (jpg)


Van 4 september tot en met 5 december was in het Stadsarchief de tentoonstelling 'Organon in Oss' te zien. In deze kleinschalige tentoonstelling werd aandacht besteed aan de geschiedenis van deze Osse farmaceutische multinational, die tegenwoordig onderdeel is van Merck.

Historisch Oss' bedrijf
N.V. Organon werd in 1923 opgericht. De grondlegger van dit farmaceutische bedrijf was dr. Saal van Zwanenberg. Hij was sinds 1921 directeur van het familiebedrijf Zwanenbergs Slachterijen en Fabrieken. Hij maakte onder andere gebruik van de Canadese ontdekking dat men insuline kon winnen uit de alvleesklier van dieren en dat met deze stof suikerpatiënten konden worden geholpen.
In de loop van de jaren is Organon uitgegroeid tot een groot internationaal opererend bedrijf op het gebied van geneesmiddelen. Tegenwoordig beslaat het met vele gebouwen een groot oppervlakte op het Osse Moleneind en is Organon onderdeel geworden van het Amerikaanse Merck.
De tentoonstelling 'Organon in Oss' besteedt aandacht aan de gebouwen van Organon, aan de geneesmiddelen en producten, de mensen die hier hebben gewerkt, de omgang met het milieu door de jaren heen en uiteraard aan de opkomst van de anti-conceptiepil en de rol van Organon hierbij.
Het getoonde materiaal is afkomstig uit de bedrijfscollectie van Organon.

Lees meer over Organon in het artikel "Organon koppelde sex los van voortplanting" in 'Osse Historie'.


Terug
Naar boven