ACTIVITEITEN > Toen
PAUL VD WERFF IN KLEUR - tentoonstelling
12-12-2009 / 27-02-2010
Tot en met 27 februari is in het Stadsarchief de tentoonstelling te zien geweest met foto's van Paul van der Werff, 'Paul van der Werff in kleur'. Fotograaf Paul van der Werff is vooral bekend, omdat hij tussen 1966 en 1984 voor de regio-editie Oss van het Brabants Dagblad persfoto's maakte. In die tijd van Van der Werff kwamen kleurenfoto's in de krant nauwelijks voor. Zwart-wit foto's waren gebruikelijk. Toch heeft Van der Werff enige duizenden kleurenfoto's gemaakt, vaak in opdracht van anderen. In de kleinschalige tentoonstelling lag de nadruk op die kleurenfoto's. Zo waren er foto's van het centrum van Oss; midden jaren ‘70 gemaakt vanaf de toren van de Grote Kerk. De beelden lieten zien hoeveel er in de afgelopen 35 jaar veranderd is. Ook waren er vele zwart-wit foto's te zien, zoals de ontwikkeling van de wijk Ruwaard. Daarnaast kon men genieten van een diapresentatie van nieuwsfoto's van Oss en omgeving.
Biografie Paul van der Werff werd geboren op 4 juli 1941 in Den Haag. In 1944 verhuisde het gezin van Van der Werff naar Haarlem. Na de HBS en het vervullen van zijn dienstplicht had Paul nog geen duidelijke toekomstplannen, maar één ding wist hij zeker: geen fotograaf worden. Zijn vader was namelijk fotograaf bij het ANP en daardoor weinig thuis. Toch raakte hij besmet met het fotografievirus, vooral door zijn vriendin en latere vrouw Freeda. Fotopersbureau De Boer in Haarlem werd zijn eerste werkgever. Door Daan Scholte, fotograaf voor het Brabants Dagblad en een collega van Pauls vader, werd hij gevraagd als diens vervanger. Dat betekende een verhuizing naar Oss, waar hij op 1 mei 1966 begon aan zijn nieuwe baan. Enige jaren later, in 1970, verhuisde Paul met zijn vrouw naar Megen. Behalve voor het Brabants Dagblad, werkte hij via het ANP voor diverse landelijke dagbladen, maakte reisreportages en hield zich bezig met architectuur- en bedrijfsfotografie. Zijn carrière als freelancer verliep succesvol en was veelzijdig, maar werd op 9 oktober 1984 plotseling afgebroken toen hij op de weg Oss-Megen bij een verkeersongeluk om het leven kwam.
Unieke beeldgeschiedenis De meer dan 200.000 negatieven, die Paul van der Werff heeft nagelaten, worden bewaard in het Stadsarchief Oss. Samen met de negatieven van zijn voorganger Daan Scholte en opvolger Ruud Rogier, die ook onderdeel zijn van de beeldcollectie van het Stadsarchief, vormen ze een unieke beeldgeschiedenis van de tweede helft van de vorige eeuw.
Voormalig bedrijfscomplex van Philips en de molen "Nieuw Leven".
Sloop van het protestants kerkje op de hoek Walstraat/Walplein (waar nu de V&D staat).
Terug
|