EDUCATIE > Joodse gemeenschap
SPEURTOCHT EN LESBRIEVEN
educatief materiaal voor po en vo

Lesmateriaalmaart2022_20220323_175505 (jpg)


Op woensdagmiddag 23 maart werd in het gemeentehuis door burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans educatief materiaal overhandigd aan de Joodse gemeenschap van Oss. Het lesmateriaal bestaat uit een speurtocht, lesbrieven en praatkaarten. Ook het Osse onderwijs was hierbij aanwezig.

Dit lespakket is gemaakt naar aanleiding van het rapport uit 2021 ‘Het handelen van het gemeentebestuur van Oss bij de onteigening en vervreemding van panden van joodse inwoners tijdens en na de Tweede Wereldoorlog’. De Osse burgemeester heeft vorig jaar bij de presentatie van dit onderzoek beloofd dat er lesmateriaal zou komen om de leerlingen in Oss bewust te maken van de rol van de Joodse gemeenschap in Oss.

Speurtocht en lesbrieven
De speurtocht over de Joodse gemeenschap is bedoeld voor de hoogste groepen van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Dit is een tocht door het centrum van Oss langs plaatsen die te maken hebben met de Joodse gemeenschap in Oss. Bijvoorbeeld de struikelstenen, maar ook de synagoge en fabrieken. Want Joodse ondernemers hebben een grote rol gespeeld in de industrialisatie van Oss.
In de lesbrieven zijn nu twee onderwerpen uitgewerkt: de synagogen (of sjoel) in Oss en het babyboek van Florence van Gelder. Florence was een Joods meisje dat in 1939 is geboren. Haar moeder heeft een babyboek bijgehouden met foto’s, verhaaltjes, een lokje haar, een groeitabel. De hele familie is vermoord in de oorlog. Via hun buren is het boek na lange tijd bij het Stadsarchief terecht gekomen. Er volgen nog 6 lesbrieven, zodat de leerlingen met allerlei aspecten van de Joodse gemeenschap in Oss in aanraking komen.

De speurtocht is gemaakt door Rop van der Burgt, de lesbrieven door Kitty Schuur en Kees Verhoeckx. Het materiaal is gemaakt in samenwerking met een brede werkgroep met betrokkenen vanuit het onderwijs, de gemeente, werkgroep struikelstenen Oss en het Stadsarchief Oss. 

Dit materiaal is mooi te combineren met de praatkaarten rond de Tweede Wereldoorlog, die ook deze middag zijn gepresenteerd.

presentatie23032022_20220323_162709 (jpg)

Blijf zelf nadenken
Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans deed bij de uitreiking van het lesmateriaal een oproep om vooral zelf na te blijven denken en niet blind de grote groep te volgen. "Vertrouw op je morele kompas en volg dit ook." Pim van Os, die het materiaal namens de Nederlands Israëlitische gemeente Oss in ontvangst nam, sprak zijn dank uit dat de gemeente hier zoveel aandacht aan besteed heeft en hoopte dat op deze manier veel leerlingen betrokken raken bij het lot van de Osse Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Digitaal materiaal

Hier is de speurtocht te downloaden als pdf-bestand. Deze is bedoeld voor groep 7 en 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Hier zijn de lesbrieven te downlaoden als pdf-bestand. Deze lesbrieven zijn bedoeld voor groep 7 en 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Kijk hier voor meer informatie over de praatkaarten.

Werk je in het onderwijs in Oss en heb je het fysieke materiaal nog niet ontvangen? Neem dan contact op met Robin Akkermans van het Stadsrchief op: informatie@stadsarchiefoss.nl


Naar boven