OSSE HISTORIE
Zelfmoord van een pastoor uit Dieden
02-09-2013 / 30-09-2013
Verhalen uit het Stadsarchief, deel 1

Van Dieden naar Wognum voorkant (jpg)


Joannes van Dijk, een boerenzoon uit Dieden, besloot in 1798 om priester te worden. Na het gymnasium in Ravenstein en een opleiding in Holland werkte hij in het bisdom Haarlem. Bij zijn overlijden in 1838 was hij meer dan 25 jaar pastoor in Wognum geweest. Van Dijk werd niet gelukkig in het West-Friese dorp. Erger nog, hij pleegde zelfmoord.

 

Dit opmerkelijke gebeuren inspireerde onze archivaris Agnes Lewe tot het doen van onderzoek naar deze Diedenaar. Van hem zelf vond zij alleen een handgeschreven testament. Uit verhalen van andere pastors, de notaris en brieven van zijn meerderen is het haar gelukt om een goed beeld van zijn leven te schetsen en de redenen voor zijn tragisch einde  te doorgronden.

 

Het boekje “Van Dieden naar Wognum. Joannes van Dijk (1775-1838), een boerenzoon uit Dieden als pastoor in Wognum” heeft 42 pagina’s met veel afbeeldingen en is voor € 2,50 te koop. Een digitale versie vindt u hier.  In onze studiezaal is een kleine tentoonstelling ingericht over het leven en werk van Joannes van Dijk.

 

Het boekje “Van Dieden naar Wognum” verschijnt als nr. 1 in de reeks ‘Verhalen uit het Stadsarchief’. Het Stadsarchief zal in de toekomst meer verhalen over mensen en gebeurtenissen uit Oss en omgeving uitgeven. Als nr. 2 in de reeks is gepland een publicatie over de firma Jac. Cox tijdens de 1e Wereldoorlog (najaar 2013).


Terug
Naar boven