STADSARCHIEF OSS
Welkom bij het Stadsarchief

Het Stadsarchief Oss is gevestigd in de Bibliotheek Oss. U bent van harte welkom in onze publieksruimte op de begane grond in de Bibliotheek, Raadhuislaan 10 in Oss. Hier kunt u onze boeken raadplegen, archiefonderzoek doen, foto's en kranten inzien, stamboomonderzoek doen via microfiche en internet en onze historische tentoonstelling bekijken. Ook organiseren we regelmatig lezingen, activiteiten en educatieve projecten.

Wij zijn geopend van dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 17.00 uur. Hiernaast kunt u tijdens de ruime openingstijden van de Bibliotheek ook in onze ruimte terecht voor het inzien van de boeken, het bekijken van de tentoonstelling en voor de publiekscomputers.

Collectiewebsite
Wij hebben een groot deel van onze regionale kranten en een flink deel van onze foto's gedigitaliseerd. Deze zijn te bekijken via onze collectiewebsite. Het directe adres van deze collectiewebsite is: www.stadsarchiefoss.nl/collectie. Of klik op deze link. Recent zijn hierop ruim 13.000 foto's van Oss en omgeving uit onze beeldcollectie geplaatst. De oudere kranten zijn op deze site vanaf huis te bekijken. De nieuwe kranten, vanaf 1959, staan in verband met auteursrechten alleen op de publiekscomputers in onze studieruimte.

Tentoonstelling & activiteiten
In onze publieksruimte is van 11 juli tot en met 23 september de kleinschalige tentoonstelling Tien jaar Stadsarchief Oss te zien. Op donderdagavond 21 september organiseert het Stadsarchief in samenwerking met historische kring De Werkende Mens een lezing van Joop Thuring over de bevrijding van Oss. Hierbij speelt de fotoserie die de Osse fotograaf Leo van den Bergh heeft gemaakt, de hoofdrol.


Activiteiten_Marketgarden19sept1944_LeovandenBergh_collStadsarchiefOss_012_web (jpg)

De bevrijding van Oss op 19 september 1944. Britse tanks trekken langs het toenmalige gemeentehuis in de Molenstraat. Foto: Leo van den Bergh


Naar boven