STADSARCHIEF OSS
Welkom bij het Stadsarchief

Het Stadsarchief Oss is gevestigd in de Bibliotheek Oss. U bent van harte welkom in onze publieksruimte op de begane grond in de Bibliotheek, Raadhuislaan 10 in Oss. Hier kunt u onze boeken raadplegen, archiefonderzoek doen, foto's en kranten inzien, stamboomonderzoek doen via microfiche en internet en onze historische tentoonstelling bekijken. Ook organiseren we regelmatig lezingen, activiteiten en educatieve projecten.

Wij zijn geopend van dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 17.00 uur. Hiernaast kunt u tijdens de ruime openingstijden van de Bibliotheek ook in onze ruimte terecht voor het inzien van de boeken, het bekijken van de tentoonstelling en voor de publiekscomputers.

In december zijn er aangepaste openingstijden. Op donderdag 13 december zijn we tot 15.00 uur geopend in verband met het afscheid van onze archivaris Agnes Lewe, die met pensioen gaat.

Collectiewebsite

Wij hebben een groot deel van onze regionale kranten en een deel van onze beeldcollectie gedigitaliseerd. Deze zijn te bekijken via onze collectiewebsite. Het directe adres van deze collectiewebsite is: www.stadsarchiefoss.nl/collectie. Of klik op deze link. Hierop staan ruim 13.000 foto's van Oss en omgeving uit onze beeldcollectie. De oudere kranten, tot 1956, zijn op deze site vanaf huis te bekijken. De nieuwe kranten (tot en met 2014) staan in verband met auteursrechten alleen op de publiekscomputers in onze studieruimte.

Activiteiten

Vanaf 14 december is het boek 'Bergoss over de vloer. De geschiedenis van de NV Gebroeders van den Bergh 1856 - 1982' te koop van de hand van onze archivaris Agnes Lewe. Dit boek is voor 23,50 euro te koop aan onze balie en bij boekwinkel Derijks in Oss. Zij geeft hier dinsdag 29 januari een lezing over.  Tot en met 10 februari 2019 is tevens een kleinschalige tentoonstelling over het bekende Osse bedrijf Bergoss te zien: Bergoss - werken bij de "wattenjood".

Op zondagmiddag 16 december geeft Arno van Orsouw om 14.00 uur een fotolezing over de industrie in Oss. Entree is gratis, wel graag even aanmelden.

Rotonde, zwaard en scholen

Half november is het educatieve project 'Rondom het zwaard van Oss' naar alle basisscholen in de gemeente Oss verstuurd. Dit is een mooi, gratis en heel interessant project voor groep 5 en 6. Het is ontwikkeld naar aanleiding van de plaatsing van een fraai kunstwerk van het kromgebogen zwaard (één van de archeologische topvondsten in Nederland) op een nieuwe rotonde in het centrum van Oss. Dit project is gemaakt door bureau Weleer, in opdracht van de gemeente Oss en in samenwerking met het Stadsarchief Oss. Het materiaal is ook digitaal te vinden op deze site. Inclusief fotopresentatie en links naar films, websites en excursiemogelijkheden.


Activiteiten_BER0280_weverijBergoss_ca1910_collectieStadsarchiefOss (jpg)


Naar boven