EDUCATIE > Primair onderwijs > Nu & straks
Project: Leskist Leven in de ijzertijd
Voor: groep 5 en 6

Oss neemt een bijzondere plek in binnen de Nederlandse archeologie. Oss is rijk aan vondsten én wordt al sinds lange tijd bewoond. Er is in Oss op grote schaal archeologisch onderzoek gedaan. De bekendste vondst is wel het Vorstengraf en het zwaard dat hier in gevonden is.

Educatie_leskistijzertijd_geheel_IMGP2692_klein (jpg)


De leskist 'Het zwaard van Oss, leven in de ijzertijd' gaat over het leven in de ijzertijd en is opgebouwd rondom een replica van dat bekende kromgebogen zwaard. Het zwaard is in 1933 gevonden in het Vorstengraf in Oss. In dit graf lag een bronzen emmer met daarin onder andere crematieresten en een gebogen zwaard, waarvan het handvat met bladgoud was versierd. Zwaarden uit de ijzertijd zijn zeldzaam. Uit onderzoek van de crematieresten bleek dat het om een man ging van tussen de veertig en zestig jaar. Deze 'vorst' zal een belangrijke persoon zijn geweest met veel invloed.

Educatie_leskistijzertijd_lades_IMGP2686_klein (jpg)

Voor wie?
Deze leskist is bedoeld voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs. Het thema sluit goed aan bij de onderwerpen die in deze groepen in (het grootste deel van) de geschiedenismethodes worden behandeld. In de leskist worden verschillende onderwerpen behandeld: Wat is archeologie, het zwaard en het Vorstengraf en leven in de ijzertijd aan de hand van herkenbare thema's zoals wonen, eten, kleding en techniek.
Deze leskist is in 3 lessen te behandelen:
1. een voorbereidende klassikale les met een individuele opdracht (60 minuten)
2. een praktische les waarbij de leerlingen in groepjes een kennisopdracht en een creatieve opdracht uitvoeren (90 minuten)
3. een afsluitende en reflecterende les (80 minuten)

Aan de hand van de extra lessuggesties en extra informatie in de bijlagen is deze leskist ook in uitgebreidere vorm te behandelen, bijvoorbeeld in een werkweek. In overleg kan een (amateur)archeoloog een bezoek aan de klas brengen om zijn werk toe te lichten of kan een archeologieworkshop plaatsvinden.

Door wie?
De leskist is ontwikkeld door educatieve medewerkers Martine Eerelman van Stadsarchief Oss en Janneke Gilsing van Museum Jan Cunen. Aan deze leskist hebben ook meegewerkt: Otto van Dijk (docent techniek Hooghuis locatie Oss Zuid & (wapen)smid), Wim van Dorst (docent techniek Hooghuis locatie Oss Zuid) en Richard Jansen (archeoloog bij de gemeente Oss). De vormgeving van het drukwerk is verzorgd door Gert-Jan Bloemers.

Praktische gegevens
De leskist is gratis te leen en mag 3 weken in de klas blijven. De leskist is vrij groot en moet tijdens openingstijden met een auto opgehaald worden en geretourneerd worden in het Stadsarchief.
Voor meer informatie en reservering kunnen docenten contact opnemen met het Stadsarchief Oss.


Terug
Naar boven