EDUCATIE > Voortgezet onderwijs > Nu & straks
Project: Industrie in Oss
Voor wie: 2e klas havo en vwo

Tapijten van Bergoss, rookworsten van Unox, de pil, margarine... Allemaal producten van de Osse industrie. Wat voor fabrieken hebben hier gestaan, en wat is daar nog van te zien? Waarom zijn diverse fabrikanten weggegaan? En wat was de invloed van die industrie op de stad Oss en de inwoners? DIt project is onderdeel van de doorlopende leerlijn 'In Oss is veel gebeurd' voor havo en vwo.

Educatie_VO_Industrie__machinekamerJurgens001_klein (jpg)


Het lespakket Industrie in Oss bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Een docentenhandleiding, met inhoudelijke informatie over de industrialisatie in Oss, suggesties voor lessen en creatieve opdrachten en een literatuur/websitelijst.
  • Een fotopresentatie (powerpoint) met toelichting (pdf-bestand) waarmee de docent de leerlingen een beeld kan geven van de industrie in Oss. 
  • Een fotoboekje met een stadswandeling en opdrachten voor de leerlingen, waarmee zij de (resten van) de industrie in Oss in het stadscentrum gaan ontdekken.

Dit project is bedoeld als lokale verdieping bij de behandeling van het onderwerp Industrialisatie in de diverse geschiedenismethodes. Het kan door de lessuggesties ook vakoverstijgend gebruikt kan worden, bijvoorbeeld in combinatie met vakken als CKV en Nederlands.


Terug
Naar boven